Mikor lehet abbahagyni a véralvadásgátló szedését?

Miután valaki átesett trombózison vagy tüdőembólián, úgy az illető véralvadásgátló terápiára szorul. De vajon mikor lehet abbahagyni a gyógyszer szedését?

A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Véralvadásgátlók- miket érdemes tudni róluk

A véralvadásgátlókat sokan tévesen véghígítóknak nevezik, pedig valójában nem hígítják a vért, (a „hígítás” azt jelenti, hogy vizet, oldószert teszünk valamihez) hanem a vér fokozott alvadását gátolják. Ez több úton is megtörténhet, attól függően, hogy milyen típusú a készítmény:

A kumarin-származékok a K-vitamin hatását gátolják, melynek igen fontos szerepe lenne a véralvadásban (a thrombin és más alvadási fehérjék aktív formáinak képzésében vesz részt).

A heparinok a szervezet egyik természetes véralvadásgátló molekulájának, az antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő  összes enzimnek inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg. Röviden a véralvadásban szereplő enzimek közül több aktivitását indirekt módon gátolják

Fotó: 123rf

A NOAC/DOAC készítményeket nevezik új típusú véralvadságátlóknak, melyek a véralvadásban szereplő thrombin és Xa faktor hatását közvetlenül gátolják. 

Hogy kinek melyikre van szüksége, azt a szakorvos dönti el, viszont azt fontos tudni, hogy terhesség során minden esetben LMWH-ra (alacsony molekulatömegű heparin) van szükség, mivel az nem károsítja a magzatot.

Mennyi ideig kell a véralvadásgátlót szedni?

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy mégis meddig kell szedni a véralvadásgátlót, mikor lehet elhagyni. Sajnos erre nincs egységes szabály, Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy nem ajánlatos a „3 hónap, 6 hónap” stb. szabályok felállítása, mert az adott beteg aktuális helyzete ezt könnyen felülírja: arra kell törekednünk, hogy a létrejött trombózis kései szövődményeit meg tudjuk előzni! És ez bizony egyéni elbírálás és rizikófelmérés eredményének függvénye.

Tehát azt, hogy trombózis vagy tüdőembólia után mikor lehet letenni a véralvadásgátlót, nagyon sok minden befolyásolja. Nem mindegy ugyanis, hogy hol, milyen súlyosságú volt a trombózis, első alkalommal fordult elő vagy volt már többször is, milyen a beteg ereinek állapota, van-e más betegsége(i), ha igen, azok mik, van-e valamilyen trombofíliája, milyen a vérképe stb. Ezeket mind figyelembe kell venni. A legrövidebb idő az 3-6 hónap, de ennél az esetek többségében tovább van szükség véralvadásgátlóra. Előfordulhat, amikor élethosszig tartó terápia indokolt, de ezekben az esetekben is felhívjuk a figyelmet arra, hogy tudomány és a gyógyszerek irdatlan ütemben fejlődnek, ezért az igazi élethossziglani kezelés ritka” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialisitája.

Önhatalmúlag ne hagyja abba a gyógyszer szedését!

Nagyon fontos, hogy kezelőorvosa beleegyezése nélkül ne hagyja abba, és ne térjen át más terápiára! Amennyiben így dönt arról írásos beleegyező nyilatkozatra van szükség, ám azzal számoljon, hogy ha idő előtt abbahagyja a véralvadásgátló kezelést, akkor nem csak egy újabb – akár életveszélyes- trombózist kockáztat meg, hanem az ún. PTS-t (poszttrombotikus szindróma), illetve tüdőembolia után a tüdő ereinek magas vérnyomását, a pulmonalis hypertonia kialakulását is kockáztatja. A PTS vérrögök fokozott képződése mellett a fekély kialakulását is magában rejti, mely igen gyakori indikációja az amputációnak. A pulmonalis hypertonia pedig egy súlyos progresszív, ma még gyógyíthatatlan betegség, aminek a vége a tüdőátültetés lehet.

Forrás: Napidoktor.hu


4 hozzászólás

 1. Istvánné Szücs

  2017 őszén kettőslátás és tövv hete tartó baloldi iszonyú fejfájás -ami 24 órában tartott -sem feküdni sem aludni nem tudtam. Nem migr
  én volt, csak borzalmas fájdalom. A sürgősségire kellett mennem, ott már aznap éjjel MR-t készítettek, ami nem mutatott rendellenéssget. A kettőslátásomat a vizitnél az orvos kiröhögte, a fejfájásomra fájdalomcsillapítót ajánlott. Általában tartózkodom a gyógyszerektől. Hozzáteszem szívritmuszavarom van, amiből semmi nem érzekl, csak a vérnyomásmérőm jelzi ki. A fejfájás és kettőslátás miatt eljártem privát craniósacrális kezelésre. Megszünt a kettőslátásom, és valamit enyhült a fejfájásom is. 1 hét után a klinikáról kiengedtek, több fajta gyógyszerrel. köztük Eliqvist is kaptam. A fejfájásom újból erősödött, szinte kibírhatatlanná vált, ha 10 emeletes házban lakom, kiugrottam volna.Úgy éltem min t egy zombi. A hajam kihulott, bevérzett a szemem, vizeletemben, székletemben is megjelent a vér, borzalmas kínok közt éltem. A rögoldót éreztem bűnmösnek, abbaakartam hagyni, de a háziorvos szerint nem szabad. Szenvedtem tovább. Végül egy éjszaka -miután úgysem tudtam aludni, elkezdtem az interneten kutakodni. Azt olvasom, hogy a rögoldó erős fejfájást okoz, ráadásul egyetlen orvos nem tette fel a kérdést szedek e bármit ami esetleg nem kompatibilis a felírt gyógyszerekkel. Én pedig K2 vitamint is szedek a többi vitamin mellett. Ez volt 2018 márc. 4-én. Akkor fogyott el a megbontott rögoldó utolsó szeme, úgy döntöttem nem bontok újat. kb. 3-4 nap alatt megszünt a fejfájásom, és fokozatosan rendbvejöttem. A fejfájásomnak eredetileg -és a kettőslátásomnak is a nyakik csigolyák rossz állapota volt at oka. Én könyörögtgem ki a neurológustól, hogy küldjön el nyaki gerinc röntgenre. Ugyanis én rájöttrm amit azo orvos kiröhögött, ha egynesen tartottam a fejem kettős lőátásom volt, ha erősen jobbra döntöttem akkor rendesen láttam! Úgy véltam akkor itt lehet a hiba, ebben az általam választott másik szemész is megerősített. Memoriahabos pátnát ajánlott. Azóta ugye sem fejfájás, sem kettőslátás, remekül alszom. Talán nem véletlen, hogy nem kedvelem az orvosokat, eddig még csak bajom lett ha orvoshoz mentem. Ugyaígy a gyógyszerektől is. Amit a klinikán felírtak-vagy 5 fajtá 2 hét után kidobtam, mert ágyban fekvő beteg lett belőlem, jártányi erőm nem volt. Ahogy abbahagytam szedésüket, fokozatosan és gyorsan felépültem. Ezek után mennyire bízhatom én az egészségügyben dolgozókban? Ja és az 1 hét alatt a klinikán “csak” 3 alkalommal cserélték el a nekem felírt gyógyszeert. Az már csak mellékes, hogy fogalmam sem volt mire is kapom, és a nővérke sem tudta, A viziten ha bármit panaszoltunk azt monták forduljunk a kezelőorvosunkhoz. Ketten voltun egy szobában betegek, de egyikünkhöz sem jött oda senki, hogy ő lenne a kezelő orvos.

  Válasz
 2. Fidrám Tiibor

  Van egy mondás, “Ne bízd Papra lelkedet, orvosra egészségedet”! Bár tapasztalataim szerint “csak” 80 %-ban igaz,-de igaz. Darázs csípésre allergiás vagyok. Egy csípés után bementem a helyi Kórház Ambulanciájára .Kaptam intravénás injekciót, és egy üveg infúziót. De előtte kérem az orvost, csináljon már egy vérképet .Nem kell az!-mondja. Kapott injekciót. De én újra, csináljon már! Na jó!-mondja, legyen. Megcsinálta. Már félig lement az infúzió, mikor bejön hozzám, hogy “hogy érzi magát?” Jól-mondom. Miért? Mert a cukra 30!-feleli. Iszonyút káromkodtam, hogy mi lett volna velem, ha nem “szívóskodom”?!-azóta naponta 4 szer inzulin!

  Válasz
 3. Fidrám Tiibor

  Hogy mennyire figyeljünk az orvosokra? Szintén darázscsípés miatt irány az ambulancia. Az orvos kérdi, dohányzik?-mértékkel-válaszoltam. Iszik?-kérdi. Hát életem 68 éve alatt bizony megittam talán egy fél liter alkoholt!-mondom, mert ez az igazság! Megkapom a csípés elleni injekciót, és az ambuláns lapomat. Kijöttem, és mindig először elolvasom az ambulánslapot, mielőtt eljönnék a “tetthelyről”. Nem hiszek a szememnek! “megivott egy fél liter pálinkát, ettől fáj a szíve”!-olvasom a “szakvéleményét.” Dühösen mennék be Hozzá, de épp jött kifelé. Mi a francot írt ide? Hiszen bent van a gépben, hogy abszolút abscinens vagyok!-vonom kérdőre. Már letelt a műszakom-mondja, és elment. Én megírtam az Igazgatónak, és töröltettem a gépből ezt az idióta bejegyzést, “orvosi szakvéleményt”!!Kérek mindenkit, vigyázzon magára, ha orvos közelébe kerül!

  Válasz
 4. Fidrám Tiibor

  Mindnyájunk érdekében, engedtessék meg még egy bejegyzés! Szinté darázs csípés, a Ambulancia. Az orvos megvizsgál és szól a Nővérnek, “adjon be Fidrám Urnak X-Y injekciót,- és leült a monitor elé. Jön a Nővérke, és én -mint kíváncsi-fáncsi-megkérdem, mit kapok? Mondja mit. Erre felugrik a monitor elől az orvos, kiveszi a Nővér kezéből a fecskendőt,-leteszi az asztalra-majd vállon ragadta úgy, hogy ropogott a csontja! Kiviszi a folyosóra, és hallom, ordibál vele, majd bejön, új injekció, új fecskendő-és beadja az orvos. Mi a “szart” kaptam volna ha nem vagyok ilyen kíváncsi természetű? Vagy nem lett volna semmi hatása, vagy soha nem lett volna már hatása! Na ezért kérek mindenkit, figyeljünk!-Ők is csak emberek.-sokszor felelőtlenül Emberek.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.