Memóriavesztés és demencia lehet a magas vérnyomás eredménye?

Nem jó a magas vérnyomás az agyra nézve (sem)

Az alacsonyabb vérnyomás kétségtelenül jobb az agy és a szív számára, mint a magas – erre az eredményre jutott egy nagyméretű tanulmány, mely a SPRINT nevet kapta.

A magas vérnyomás sosem szerencsés. Az alacsonyabb a szívre és az agyra nézve is jobb – állapította meg a SPRINT nevű, az amerikai kormány által finanszírozott tanulmány. Az Egyesült Államokban ugyanis a magas vérnyomás legalább 100 millió ember problémája – vagyis nagyjából a felnőttek fele szenved tőle.

Kiderült: középkorúként még a mérsékelten magas vérnyomás is lehet oka a memóriavesztésnek. Közelmúltban végzett tanulmányok azt mutatták, hogy ha a szisztolés vérnyomás (a felső érték) 130 feletti 50 éves korig, akkor az illető esélye a demencia kialakulására 50 százalékos, összehasonlítva őt azzal, akinek ugyanebben az életkorban normális a vérnyomása. Ugyanakkor, a vérnyomás agresszív leszorítása sem jó megoldás a 120/80-as érték elérése érdekében, mert ez enyhe kognitív hanyatlás kockázatával járhat – mely 15 százalékkal növeli a demencia esélyét. A kutatást a 2018-as Nemzetközi Alzheimer Konferencián mutatták be Chicagóban.

Összességében az intenzív vérnyomás kezelés kb. 1 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy egy ember élete során enyhe kognitív hanyatlást él meg – tudatta a tanulmány. Ez kevésnek tűnhet, mégis jelentős javulás történne a közegészségügy terén. Az előnyöket nem tart sokáig észrevenni – a pácienseket a tanulmányban nagyjából 3 évig kezelték és 5 éven át követték őket nyomon.

Ez az első eset, hogy randomizált klinikai kísérlet azt mutatta, mérsékelni tudjuk az enyhe kognitív hanyatlás jelentkezését a vérnyomás csökkentésével” – mondta el Jeff Williamson orvos, a tanulmány vezető szerzője, a Winston-Salem-i Wake Forest Egészségügyi Iskola gerontológusa.

Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy középkorúként is nagyon fontos lenne a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés, valamint az, hogy mindenki törekedjen a normális vérnyomás elérésére, amely 120/80-as érték, szemben a szinte már megszokottnak mondható 140-nel” – emelte ki Whitney Wharton, PhD, az Atlantai Emory Egyetem kognitív neurológusa, aki egyébként nem vett részt a tanulmányban. Hozzátette: mindez különösen fontos azon embereknél, akiknél nagyobb az Alzheimer-kór vagy érrendszeri demencia valószínűsége, mivel afro-amerikaiak, vagy a családjukban már előfordult ilyen betegség.

Az agy apró vérerekkel van tele, melyek oxigénnnel és tápanyagokkal látják el a működő idegsejteket. A magas vérnyomás idővel csendesen károsítani kezdi ezeket az ereket.

Jim Hendrix PhD, az Alzheimer Szövetség globális tudományos kezdeményezéseinek vezetője elmondta: apró, ún. mikro-stroke-ok jelentkezhetnek, melyek elváltozásokat okoznak az agyban – ez MRI-vizsgálaton jól megfigyelhető. Szövetcsomók jönnek létre, melyek nem működnek már megfelelően. Ezek a csomók, melyek fehér pontokként jelennek meg a felvételen, az agy kommunikációs hálózatán vannak elszórva – a fehér anyag hiperintenzitások.

Az új tanulmány szerint a vérnyomás csökkentése nemcsak mérsékelte az enyhe kognitív hanyatlás és a demencia esélyét – ahogyan az írásos és szóbeli teszteken is megmutatkozott -, de csökkentette ezen fehér elváltozások számát is, 450 páciens esetében, akiket nyomon követtek. 

A tanulmány során ugyanis mindenkinél kialakult több ilyen elváltozás, ez az idősödés elkerülhetetlen része – mutatott rá Ilya Nasrallah orvos, PhD, a Pennsylvania Egyetem radiológusa, a tanulmány agyi képalkotó vizsgálatainak vezetője. Az intenzív vérnyomáscsökkentésben részesült páciensek azonban 18 százalékkal kevesebb fehér-anyag hiperintenzitást mutattak a nyomonkövetés 5 éve alatt, összevetve őket a hagyományosan kezelt résztvevőkkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php