Már gyerekként kezdődik a koszorúér-betegség!

Egy amerikai vizsgálat tanúsága szerint már gyermekkorban megjelennek az érelmeszesedés kiindulási tünetei.

Az életkor előrehaladásával mind gyakoribbak a szív-és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus vagy az agyvérzés. Ennek alapján a közhit az, hogy az érbetegségek időskori ártalmak és csak akkor kell velük foglalkozni.

A koreai háború idején az amerikai hadvezetés arra volt kíváncsi, hogy az ellenséges fegyverek mely lövedékei a legveszélyesebbek, ezért megszervezték, hogy valamennyi halott katonájukat visszaszállították a frontvonalból és fölboncolták. Az ellenséges fegyverek hatására vonatkozólag sok újdonságot nem fedeztek fel, de a boncolás eredményei alapos megdöbbenést keltettek a szívgyógyászokban.

A sorozási vizsgálat után egyenruhát öltő, makkegészségesnek tartott húszéves fiatal férfiak koszorúerein igen gyakran találtak jól kimutatható szűkületet. Voltak olyanok, akiknél nem csak egy érszakaszon, de több érben is kimutattak szűkült területeket.

Ezt követően baleset következtében elhunyt gyereket koszorúereit is megvizsgálták. Ezzel régebben nem foglalkoztak és amikor megnézték, kiderült, hogy már gyermekkorban megjelennek az érelmeszesedés kiindulási tünetei.

egeszseges_tanulas7

Most a Journal of the American College of Cardiology közölte azt a vizsgálatot, amelyet Robert Eckart vezetésével végeztek. A kutatók tíz éven át követték katonai sorozás végett orvosi vizsgálatra kerülő fiatalok adatait. Csaknem ezer fiatal férfi és nő hirtelen halálának részleteit sikerült ily módon megtalálni.

A 35 évesnél fiatalabb korosztályban a halál oka 41,3 százalékban koszorúér-betegség volt. A 35 évesnél idősebbek esetében koszorúér-szűkület 73,2 százalékban okozta a váratlan, hirtelen szívhalált.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy már a fiatalok életéből is a lehető legnagyobb mértékben kellene kiszorítani a kockázati tényezőket, a dohányzást, a kezeletlen magas vérnyomást, az emelkedett vérzsír-szinteket, a túlsúlyt és a nem megfelelően kezelt cukorbajt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.