Magasabb vérnyomás télen – Hogyan mérjük helyesen?

A magas vérnyomás világszerte vezető ok a korai elhalálozásban, lévén az egyik fő oka a szív-és érrendszeri betegségeknek, veseelégtelenségnek, szívinfarktusnak és az agyvérzésnek.

Elsősorban a helytelen életmód, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás és az ebből fakadó túlsúly okozza, de bizonyos genetikai tényezők is befolyásolják.

Miért magasabb télen a vérnyomás?

A téli magasabb vérnyomás elsősorban az általánosan hidegebb hőmérséklet miatt bekövetkező véredények, erek szűkülésének, a vérlemezkék felhalmozódásának, a vér sűrűbbé válásának, a véralvadásnak tudható be. A sűrűbb, alvadtabb vér a szűkebb erekben lassabban tud áramolni, ezért nagyobb nyomás kell kialakuljon a megfelelő véráramláshoz. Másik közvetlen biológiai oka a bőrben lévő hidegérzékelő receptorok stimulálása, a szimpatikus idegrendszer aktiválása, ezáltal kiemelkedő katekolamin, noradrenalin és vazopresszin termelés, melyek a szervezet stresszkezelő képességére vannak hatással, lényegében növekedésükkel kevésbé tudjuk kezelni a stresszt, ami hozzájárul a magasabb vérnyomáshoz és a szívinfarktus kialakulásához.

Számos egyéb, a téli körülményekből fakadó, közvetett ok is van. Például a kevesebb testmozgás és az ugyanakkora vagy nagyobb mértékű ételfogyasztás, esetleg zsírosabb, koleszteringazdagabb ételek fogyasztása magasabb koleszterinszintet, esetleges túlsúly kialakulását okozza, melyek szintén hozzájárulnak a vérnyomás emelkedéséhez télen. Télen az emberek a sötét és hideg miatt sokkal fáradékonyabbak, depressziósabbak, ezért akár többször nyúlnak alkoholhoz és kávéhoz, melyek szintén növelik a vérnyomást. A nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszerek melyeket a téli megfázás, nátha esetén szedünk szintén potenciálisan növelik a vérnyomást. A hideghez hasonlóan rossz hatással van a hirtelen hőmérséklet változás, frontok és viharok is. Az egész szervezet, beleértve a szív-és érrendszert, reagál az ilyen hirtelen változásokra, mint a hőmérséklet, a légnyomás, páratartalom, szélsebesség és felhőzet, így a február-márciusi hirtelen felmelegedés is intenzív hatással lehet szervezetünkre.

De mégis mihez képest magasabb – mit jelent pontosan a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás normális értéke számtalan tényezőtől függ, ezért elengedhetetlen a rendszeres mérés és az egyedi értékek megállapítása. A korral a szisztolés (felső) és a diasztolés (alsó) vérnyomás érték a legtöbb emberben nő, a növekedés mértéke azonban változó. A magas vérnyomás diagnózist csak akkor tekinthetjük érvényesnek, ha a vérnyomás többszöri, nyugodt körülmények közt történő mérésekor mindig magasabb. Magas vérnyomás betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban mért, 3 különböző értékének átlaga nagyobb, mint 139/89 Hgmm. A 120/80 Hgmm körüli érték egyébként az optimális, efölött már emelkedett-normális vérnyomásról beszélünk. A 120/80 és 139/89 Hgmm közötti rendszeres értékeket mérő, emelkedett-normális vérnyomású emberek már veszélyeztetettek a hipertónia (magas-vérnyomás betegség) kialakulásában 5 éven belül, így nekik is fontos odafigyelni, és még a probléma kialakulása előtt életmódot váltani.

Hogyan mérjük vérnyomásunkat?

Érdekes jelenség, hogy a betegek kb. negyedének a rendelőben mért vérnyomása rendszeresen magasabb, míg orvosi környezeten kívül normális, ezt nevezzük „fehérköpeny magas vérnyomásnak”.  Ezért is fontos, hogy rendszeresen mérjük otthon vérnyomásunkat, hogy az orvosnak szükség esetén könnyebb legyen diagnózist felállítania.
Fontos tehát a megfelelő, pontos otthoni vérnyomásmérő eszköz kiválasztása, mellyel könnyedén mérhetjük meg naponta 1-3 alkalommal szükség szerint vérnyomásunkat.

Fontos odafigyelni a megfelelő testhelyzetre mérés közben, hiszen a hát megtámasztása, az ülő-vagy fekvő pozitúra, a kar pozíciója és az izmok feszítettsége, illetve a keresztbetett lábak akár  5-8 Hgmm-rel is növelhetik a mért vérnyomást.
Gyakori probléma továbbá, hogy a vérnyomásmérő mandzsetta kicsi. A mért szisztolés érték akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet a valósnál, amennyiben a mandzsetta túl kicsi a nagyobb karkörfogathoz képest. Erre megfelelő megoldás lehet az extra méretű mandzsetta, vagy a csuklós vérnyomásmérő használata, mivel a csukló méretét a túlsúly kevésbé befolyásolja.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.