Magas vérnyomás – az idősödő agy ellensége

Fenyegeti az öregedő agyat, ha nem kontrolláljuk

Íme még egy ok, hogy rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat: egy új kutatás szerint a magas vérnyomás idővel a vérerek blokkolódásához és olyan agysejt-csomókhoz vezet, amelyek hozzájárulnak az Alzheimer-kór kialakulásához.

A vérnyomás megfelelő nyomon követése kulcsfontosságú dolog. Ezt valószínűleg nem először halljuk – ám most még egy okunk lehet arra, hogy megszívleljük a tanácsot. A magas vérnyomás az élet előrehaladtával olyan érblokkolódásokhoz és agysejt-csomókhoz vezethet, amelyek az Alzheimer-kórral hozhatók összefüggésbe – mutatott rá egy tanulmány.

Közel 1300 ember nyomonkövetésével, akik azóta meghaltak, a kutatók kiderítették: jelentősen nagyobb kockázata volt az egy vagy több agyi elváltozásnak azok körében, akik magas vérnyomással éltek. Ezeket az elváltozásokat infarktusoknak nevezik – olyan területekről van szó, melyek vérellátási zavarok miatt elhalt szövetek – az ilyen zavarok okozhatnak stroke-ot.

A normális vérnyomás 120/80 mm/Hg vagy ennél alacsonyabb. A felső szám a szisztolés vérnyomás (a szívverések során vérerekben tapasztalható nyomás), az alacsonyabb szám pedig a diasztolés vérnyomás (a szívverések közti nyomás). A szakemberek szerint a 130/80 mm/Hg vagy ennél magasabb vérnyomás már magasnak számít.

Régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás – különösen fiatalabb korban – stroke-hoz vezethet. Keveset tudunk azonban az ún. cerebrovascularis betegségekkel kapcsolatban és szeretnénk feltérképezni az idősebb korban tapasztalható magas vérnyomás kérdését” – mondta el a tanulmány szerzője, dr. Zoe Arvanitakis, a Chicago-i Rush Memory Klinika orvos igazgatója.

Arvanitakis és kollégái 1300 embert követtek nyomon halálukig tanulmányuk során, átlagosan 89 évesek voltak a résztvevők, akik többsége nő volt – kétharmaduk magas vérnyomásban szenvedett, 87 százalékuk gyógyszert is szedett rá.

Halálukat követően a kutatók felhasználták a boncolási eredményeket. Kiderült, hogy a résztvevők 48 százalékánál egy vagy több agyi infarktus elváltozás történt, s azoknál volt nagyobb ezeknek a száma, akiknek szisztolés vérnyomása magasabb volt az elmúlt években.

Példának okáért az átlagosan 147 mm/Hg vérnyomás, összehasonlítva a 134 mm/Hg-val, 46 százalékkal több agyi elváltozást jelentett. Kisebb, de szintén figyelemreméltó elváltozás volt megfigyelhető a megemelkedett diasztolés vérnyomás esetében is.

A boncolt agyakban az Alzheimer-kórra utaló jeleket is megfigyelték. A kutatók ebben az esetben is megállapították, hogy van összefüggés az utolsó években jelenlevő, magas szisztolés vérnyomás és az agysejt-csomók nagyobb száma között – ezek jelzik a betegség jelenlétét.

Az Alzheimer-kórra szintén utaló amiloid plakkokat azonban nem hozták kapcsolatba a vérnyomással a kutatás során.

Dr. Ajay Misra, a New York-i Mineola NYU Winthrop Kórház neurológiai elnöke nagyon fontosnak nevezte a fenti tanulmányt, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a magas vérnyomást nagyon is kordában kell tartani, fiatalon és időskorban egyaránt.

Az időseknél ugyanis a tanulmány tanúsága szerint növelte a stroke esélyét a gyorsan növekedő vérnyomás. Az artériák idővel egyre kevésbé rugalmasak, vagyis a kicsit magasabb vérnyomás szükséges ahhoz, hogy a vér megfelelően haladjon. Az idősebb emberek számára specifikus iránymutatásokra van szükség a vérnyomás megfelelő kordában tartását illetően.

A tanulmány a Neurology szaklapban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.