Magas vérnyomás, a néma gyilkos

A magas vérnyomás Magyarország vezető megbetegedései élén állva, több, mint 3 millió embert érint.

Alattomosan, tünetek nélkül támad és szinte észrevétlenül is képes súlyos károkat előidézni a szervezetben. Rendszeres méréssel és az értékek megfelelő értelmezésével időben felismerhető a baj!

A vérnyomás első, magasabb értékét szisztolés nyomásnak, a második, alacsonyabb értékét diasztolés nyomásnak nevezzük. Előbbit a szív összehúzódásakor, utóbbit a szív elernyedésekor mérhetjük.

vernyomas31 Tudj meg többet a vérnyomásmérőről!

Magas vérnyomásról alapvetően akkor beszélünk, amikor két vagy több, nyugalmi állapotban történt vérnyomásmérés átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Ugyanakkor ennél alacsonyabb, de a normális tartományt meghaladó értékek esetében is érdemes már komolyan venni a jeleket és megelőzni egy súlyosabb állapot kialakulását.

A rendszeres ellenőrzés és naplózás segíthet időben felismerni a bajt. Emelkedett értékek esetében mihamarabb egyeztessünk kezelőorvosunkkal. Korai szakaszban még nagy eséllyel megmenekülhetünk az életfogytig tartó gyógyszerszedéstől, ha például változtatunk életmódunkon. A naplózáshoz már használhatunk internetes vérnyomásnaplót is, ami mindenhol velünk van és grafikonra vetítve képes ábrázolni értékeink alakulását. Ilyen például az ingyenesen elérhető EgészségNapló.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.