Magas vérnyomás– 3M: mérj, mozogj, monitorozz!

A magas vérnyomás legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a hipertónia szindrómára és a kezelés lépéseire hívta fel a figyelmet.

Hipertónia szindróma: minden mindennel összefügg

Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, akik közül sokan nem is tudnak az állapotukról. Ennek legfőbb oka, hogy a hipertónia ritkán jár zavaró tünetekkel. Holott fontos tudni, hogy a vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is.

A hipertónia (magasvérnyomás betegség) szindróma elemei:

–     Csökkent artériás rugalmasság

Az erek rugalmasságának csökkenése természetszerűen együtt jár a vérnyomás emelkedésével.

–     Endotél diszfunkció

Az endotél egy finom hártya az erekben, ami érfal összehúzó és elernyesztő anyagokat termel. Diszfunkciója az érelmeszesedés egyik korai előrejelzője.

–     Szénhidrát- és zsíranyagcsere zavara

A szénhidrát- és a zsíranyagcsere-zavar a metabolikus szindróma része, az elhízással és a magas vérnyomással együtt.

–     Elhízás

Bizonyított összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt.

–     Inzulin-anyagcsere zavara

–     Az inzulin metabolizmus felborulása és a cukorbetegség csökkenti az erek rugalmasságát, növeli a testben lévő folyadékmennyiséget, megváltoztatja az inzulinháztartást és mindez együtt hozzájárul a plakkok képződéséhez is.

–     Vesefunkció változás

A vese megbetegedései okozzák a másodlagos hipertóniák egyik fajtáját, de a tartós magas vérnyomás is okozhat vese megbetegedést – az összefüggés kétirányú.

–     A szív izomzatának megvastagodása

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia, amely önálló rizikófaktornak minősül.

Fotó: 123rf.com

 

–     Fokozott trombóziskészség

A vér alvadási képességének kényes egyensúlyát számos tényező, így a magas vérnyomás is meg tudja zavarni.

–     Neurohormonális diszfunkció

A másodlagos hipertónia egyik formája lehet, ha a pajzsmirigy vagy a mellékvesekéreg problémái miatt következményesen alakul ki a magas vérnyomás.

Megoldás a 3M: mérj, mozdulj, monitorozz!

“Magas vérnyomásról csak akkor beszélhetünk, ha térben és időben egymástól elkülönítve ellenőrizzük a vérnyomást, és azt találjuk, hogy nyugalmi állapotban végzett két-három mérés során a vérnyomás értéke  140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb. Ekkor szükséges a rendszeres otthoni mérés és a kivizsgálás. Ez utóbbi magában kell, hogy foglalja a vérnyomásmérést, a laborvizsgálatokat, a 24 órás vérnyomásmérést, az EKG-t és további kiegészítő vizsgálatokat” – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Ha megszületik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, elengedhetetlen az orvos által elrendelt kezelés, azonban tudni kell, hogy ez 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában kifejezetten életmódkezelés, e fölötti vérnyomásnál életmódkezelés is – a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt nem sikerül elérni a célértéket, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén. Az életmódkezelés két legfontosabb eleme a mozgás- és a táplálkozási terápia, amelyet kardiológus és életmódorvos iránymutatása mellett mozgásterapeuta és dietetikus tud optimálisan felépíteni. 

Az egyén életmódja, általános egészsége és társbetegségei mind komoly hatással vannak a vérnyomásra. Bármelyik elem változásával a vérnyomás is változhat – jó és rossz irányba is. Magas vérnyomás betegeknek éppen ezért különösen fontos a rendszeres, otthoni és szakorvos által végzett monitorozás” – ismerteti Kapocsi doktornő. – Megfelelő életmód mellett ugyanis a vérnyomás csökkenése akár az esetlegesen mellé szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek dózisának csökkentése mellett is szóba jöhet, és fordítva is igaz az összefüggés: rossz irányú életmódváltozás és/vagy társbetegségek fellépte a szükséges gyógyszerelés emelését, váltását eredményezhetik.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.