Korai menopauza – Nő a szívbetegség esélye?

Hogyan érinti a női szívet?

Az 50 éves kor előtt bekövetkező menopauza a nem halálos kimenetelű szívbetegség megnövekedett kockázatának teszi ki a hölgyeket – s minél előbb érkezik a változókor, annál nagyobb a női szívre gyakorolt kockázat.

Úgy tűnik, a korai menopauza megnöveli a nem halálos szívbetegségek kockázatának esélyét a nőknél. Minél korábban jelentkezik a változókor, annál nagyobb a rizikó. A kutatók több mint 300 ezer hölgy adatait elemezték, akik 15 tanulmány alanyai voltak világszerte. Rájöttek, hogy azok a nők, akik 50 éves koruk előtt elérték a menopauza időszakát, hajlamosabbak voltak a nem halálos kimenetelű szívproblémára, így szívroham, angina vagy stroke fordult elő náluk.

A jelentést a The Lancet: Public Health szaklapban közölték. Azok a nők, akik 40 év alatt korai menopauza jeleit tapasztalják, kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe valamilyen szív- és érrendszeri problémával 50 és 51 éves koruk között, amelyet a standard kialakulási időszaknak tartanak. Korábbi kutatás kimutatta, hogy összefüggés van a korai menopauza és a halálos kimenetelű szívproblémák között – magyarázták a tanulmány szerzői.

„A kapcsolat a nem halálos szíveseményekkel eddig nem volt teljesen tiszta” – hangsúlyozta Gita Mishra. – “A dohányzás, az elhízás vagy a túlsúly, valamint az alacsonyabb képzettség ugyancsak erősítheti a korai menopauza és a szív- és érrendszeri betegség kockázatát a nőknél.

Dongshan Zhu, az egyetem közegészségügyi doktorjelöltje és a tanulmány vezetője szerint az eredmények jelentős klinikai és közegészségügyi következményekkel járnak.

Ha a szakemberek azonosítják a korai menopauza miatt veszélyben levő hölgyeket, lehetőséget kapnak arra, hogy orvosukkal együtt figyelemmel kövessék állapotukat, s aktívan kezeljék a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit” – emelte ki Gita Mishra, a tanulmány senior szerzője, az ausztráliai Queenslandi Egyetem Egészségügyi Iskolájából. – A korai klinikai diagnózis segít javítani a teljes szív- és érrendszeri egészséget a menopauza utáni években.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.