Itt az ősz – Változik az évszakváltás hatására a vérnyomás is

Mit befolyásolja a vérnyomás-emelkedést?

Idén meglehetősen korán kopogtatott az ősz, így valószínűleg a hideg idő sem várat sokat magára. Sőt, a vérnyomás is változhat az évszakváltás hatására. A kérdés: miért és milyen veszélye lehet?

Az ősz közeledte sok ember hangulatára van negatív hatással, különösen azokéra, akik szeretik a meleg, napsütéses időszakokat. Késő ősszel már nemcsak a nap süthet kevesebbet, megérkezik a hideg is.

Ez viszont nemcsak a hangulatra, a vérnyomás emelkedésére is kihat. Minél hűvösebb lesz odakint, annál inkább növekedhet az érték.

Ősz és vérnyomás-emelkedés

Sokaknak ismerős lehet, hogy amint front, időjárás változás közeledik, fájni kezd a feje. A szervezet érzékeli ezeket a módosulásokat, ezért átalakulások indulnak el, hogy a változó körülményekhez igazodni tudjon.

Fotó: 123rf.com

A vérnyomás azért emelkedik meg, mert a hideg hatására összehúzódnak az erek. A növekedés pontos mértéke több dologtól függ, így például attól, mennyire van kinn hűvös, mennyi időt töltünk a szabad levegőn, eléggé fel vagyunk-e öltözve. De nagymértékben befolyásolja az is, milyen az ember általános egészsége és hidegtűrése, toleranciája.

Befolyásolhatja még a vérnyomás emelkedését a légnyomás változása, a páratartalom, sőt a szél ereje is. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy évszakváltáskor jobban jár az ember, ha minél kevesebb időt tölt kint. Arra kell odafigyelni, hogy a vérnyomás ne emelkedjen 140/90 Hgmm fölé.

Hogyan tarthatjuk karban vérnyomásunkat?

Ezt több módon is el lehet érni. Egyrészt azzal, hogy rendszeresen mozgunk a levegőn. Leginkább a kardio típusú testmozgás a hasznos, mert ezzel az ereket eddzük és hatékonyan csökkenthető vele a stressz. A heti több alkalommal végzett mozgás jótékony az izomzat és a vérnyomás szempontjából, de a közérzet javítására is kitűnő – ami az ősz folyamán többször segítségünkre lehet.

A vérnyomás kordában tartásához igen fontos az egészséges táplálkozás is. Legyen kiegyensúlyozott az étrendünk, fogyasszunk minél több ásványi anyagot, vitamint, igyunk napi legalább 2 liter tiszta vizet és kerüljük a nagy mennyiségű sóbevitelt.

Ha már kialakult a vérnyomás-betegség…

Amennyiben már problémánk van a vérnyomással, azaz diagnosztizálták esetünkben a hipertóniát, sokat segít évszakváltáskor egy orvosi konzultáció. Lehetséges, hogy másik gyógyszer vagy dózis szükséges, amennyiben a megemelkedett vérnyomás-érték gyakori.

Érdemes az ősz és a hidegebb napok megérkezésével rendszeres vérnyomás-ellenőrzést végezni, amellyel meggyőződhetünk róla, hogyan ingadoznak az értékeink. Ez az orvosnak is segít, hogy eldöntse, szükségünk van-e másmilyen dózisra vagy egy másik gyógyszerre.

Mi okozhatja a reggeli magas vérnyomást?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.