Honnan tudjuk, hogy csendes szívroham sújtott le ránk?

Összefügghet a cukorbetegséggel

Meglehetősen furcsa gondolatnak tűnhet, de igaz: a szívroham úgy is megtörténhet, hogy nem különösebben vesszük észre. A csendes szívroham gyakoribb, mint hinnénk, s a cukorbetegséggel is kapcsolatban állhat.

Talán hihetetlen, de létezik a szívrohamnak olyan fajtája, amely anélkül zajlik le, hogy tudnánk róla. Ez az ún. csendes szívroham. Bárkivel előfordulhat, ám diabétesz esetén gyakrabban van rá esély. Lehetséges, hogy egyáltalán nem érezzük – gyomorégésnek is tűnhet, vagy ismeretlen eredetű, furcsa fájdalomnak. Akad, aki az öregség jelének veszi.

Csakhogy a szívroham súlyos dolog, akár érezzük a tüneteit, akár nem. Ezért is fontos, hogy gyakran ellenőriztessük magunkat orvossal. Ha tisztában vagyunk azzal, milyen az állapotunk, előbb felfigyelünk a hirtelen változásokra.

Miért csendes a szívroham?

A cukorbetegség egyik leggyakoribb hatása az idegkárosodás vagy neuropátia. Olyan tüneteket okoz, mint a zsibbadás, bizsergés, gyengeség érzet a karokban és lábakban. Ám nem mindig áll meg itt. Azok az idegek is károsodhatnak, amelyek a szívhez, húgyhólyaghoz, vérerekhez vezetnek. Ha ez megtörténik, komoly figyelmeztető jelek érkeznek, így fájdalom vagy kellemetlenség érzet.

Egy átlagos szívroham normális esetben nagyobb horderejű fájdalmat vált ki a mellkasban, karokban, az állkapocsban – ám lehet, hogy semmit nem érzünk. Olyan, mintha valaki megnyomna egy „némító gombot”. Ám a károsodás ennek ellenére megtörténik – a súlyos következmények sajnos valóságosak. Az idegkárosodás jeleit észre kell vennünk. Ha korán észleljük, lelassíthatjuk a folyamatot.

Mik ezek?

  • szédülés vagy ájulás, amikor felállunk
  • még a kevésbé megerőltető mozgás is gondot okoz
  • gondok a vizeléssel, „balesetek”, vagyis nem mindig érünk időben a vécére
  • szexuális problémák, például alacsony libidó
  • izzadás, amely bőségesebb, mint volt – vagy egyáltalán nincs
  • gondok az emésztéssel, puffadás és gyomor zavarok

A szívroham csendes jelei

A csendes szívroham esetén vagy nincs tünet, vagy enyhe nyomás, fájdalom érzékelhető, esetleg szűkület érzése a mellkas közepén. Akár emésztési zavarnak is tűnhet, de nem múlik el és nagyobb problémát okozhat.

Mit tapasztalhatunk még?

Hideg verejtékezés törhet ránk, kezünk hideggé, nyirkossá válhat minden ok nélkül. Fejünket túl könnyűnek érezhetjük, fáradtság jön ránk – szintén ok nélkül. Gyomorégés gyötör, fájdalom érzékelhető az állkapocs, nyak, bal kar táján (ez igen gyakori a nőknél). A gyomor izgatott, légszomj tapasztalható, akkor is, ha nem csináltunk szinte semmit. Amennyiben bármelyik jelentkezik a fenti tünetek közül, azonnal fel kell venni a kapcsolatot orvosunkkal. Kétségek esetén hívjuk a mentőket.

Honnan tudhatjuk, hogy csendes szívrohamon estünk át?

Valóban kihívás lehet megállapítani a dolgot. Egyes esetekben azonban az alábbi tünetek is tapasztalható szívroham után:

  • nagyfokú fáradtság
  • gyomorégés, amely nem múlik
  • a lábak duzzadása
  • légzési problémák, amelyek korábban egyáltalán nem voltak

Mit tehet a doktor?

Előfordulhat, hogy a csendes szívroham akkor derül ki, amikor hónapokkal később egyéb okból végez rajtunk tesztet egy orvos. Néhány dolgot azonban tehet, amelyekből kiderül, hogy szívrohamon estünk át. Ilyen a vérteszt, amely bizonyos fehérjéket azonosít – ilyeneket állít elő a szív, ha károsodott. Az EKG is segíthet, amely ellenőrzi az elektromos jeleket, de az Echocardiogram is, amely egy szívultrahang-típus.

A csendes szívrohamot ugyanolyan komolyan kell venni, mint a normálisat, hiszen annak is egyértelmű jelei vannak. Megfelelő kezelés nélkül könnyen megtörténhet, hogy újabb roham jön, amely már súlyosabb lesz. Önmagában is életveszélyes, ráadásul növeli a komoly problémák, így a szívelégtelenség valószínűségét.

Legyünk körültekintőek!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php