Hasznosak a tejtermékek a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Mégis teljesen egészségesek?

Noha napjainkban inkább az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását javasolják a szakemberek, egy új tanulmány most állítja: a tejtermék összességében nem rossza a szív és az érrendszer egészségére nézve.

Mégis teljesen egészségesek a tejtermékek? Egy új tanulmány szerint mérsékelt fogyasztás mellett még csökkentik is a szívbetegségek és a stroke esélyét. Ám mielőtt egy rakás tejtermékkel pakolnánk fel a hűtőt, érdemes tovább olvasni.

A tanulmány során, melyet a Lancet folyóiratban közöltek, 21 országból több mint 135 ezer embert vettek górcső alá, s 9 éven át követték nyomon egészségük alakulását. Felfedezték, hogy azok, akik több mint 2 adagot fogyasztottak tejtermékekből – tejből, sajtból, joghurtból – , kisebb eséllyel néztek szembe később szív-és érrendszeri betegséggel és halállal, azokkal szemben, akik kevesebbet ettek. Ez igaz volt azokra az alanyokra is, aki teljes zsírtartalmút fogyasztottak. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a tejtermékeket illetően nem szabad elriasztani az embereket, sőt még talán érdemes is bátorítani őket ezek vételére, főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a tejtermékek fogyasztása alacsony. Ezeken a helyeken kevesebb fogy belőlük, mint Észak-Amerikában és Európában.

Mahshid Dehghan, PhD, a Kanadai Népi Egészségügyi Kutató Intézet kutatója elmondta, hogy ugyanakkor azok is profitálnak a tejtermékek fogyasztásának emeléséből, akik eddig is többet ittak-ettek: vagyis érdemes venni a tejet, sajtot, joghurtot. A teljes zsírtartalmú tejtermékek rossz hírnevet szereztek maguknak, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírt és ez növeli az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterin szintjét, mely a szívbetegség rizikófaktora. Az extra zsír több kalóriát is jelent az étrendben, s ez hízáshoz vezethet.

A tejtermékekben levő összetevők azonban egyébként egészségesek és értékesek. Ilyenek az aminosavak, a telítetlen zsírok, a K-vitamin és K-2 vitamin, a kalcium, a probiotikumok. Vagyis ha a telített zsírokra koncentrálunk, ezeket az előnyös tápanyagokat nem kapjuk meg.

A mérsékelt fogyasztás ugyanakkor fontos: aki már most is 6 adagot eszik-iszik a tejtermékekből naponta, annak nem kell több. Szakemberek szerint egy felnőttnek 2-3 csészényi tejtermékre van szüksége naponta, zsírszegényből vagy alacsony zsírtartalmúból. 170 gramm zsírszegény joghurt például ¾ csészényi tejterméknek felel meg, míg 42 gramm cheddar sajt 1 csészényinek. A szabály vonatkozik a dúsított szója italokra is ebben a kategóriában. Több szakértő egyetért egyébként abban, hogy a tejtermékek nem rosszak, de érdemes őket módjával fogyasztani az egészség érdekében és ideális esetben az alacsony zsírtartalmúból válogatni.

A tejjel és a joghurttal tápanyagok nagy mennyiségével szerelkezünk fel. Tejből az alacsony zsírtartalmú ajánlott, görög joghurtból viszont a zsírosabb, mert segít telítettebbnek érezni magunkat és extra fehérjével lát el.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.