Halálhoz is vezethet, ha ezt a szabályt nem tartjuk be

A szívbetegségek nagy része hosszantartó gyógyszeres kezelést igényel, ami megkívánja a betegek tartós együttműködését az orvosukkal a cél érdekében.

“Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a fejlett országokban a krónikus betegségben szenvedőknek csak mintegy fele alkalmazza gyógyszereit az előírás szerint, ami súlyosbíthatja a betegséget és növeli halálozást” – hívja fel a figyelmet Dr. Csányi Erika, a Margit Medical Center kardiológusa.

A csekély beteg-együttműködés nem csak a kezelés eredményességét csökkenti, súlyosbíthatja a betegséget, növeli halálozást, de jelentősen növeli is az egészségügyi erőforrások felhasználását is.

A mai elvárások szerint az orvos egyezteti ajánlásait a beteggel, aki így nem utasítást hajt végre, hanem a megbeszélt módon él, étkezik és szedi a gyógyszereket. Szeretnénk a betegek együttműködését javítani, alapos, érthető széleskörű információ adásával a rendeléseken szóban és írásban is, a betegek vizsgálati lapjain, betegfelvilágosító nyomtatványokon. Segíthetnek az együttműködést javítani az önmonitorozásra alkalmas módszerek is, naplók, mobiltelefonos applikációk. Napi gyakorlat, hogy az otthon mért vérnyomás értékek vezetésére vérnyomás naplót adunk a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek” – mondja a szakorvos.

Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés

A szívre ható gyógyszereknél ugyanolyan fontos ez, mint az epilepszia kezelésénél, a hormonális zavarok, a cukorbetegség, a daganatok vagy szinte bármely más krónikus betegség esetén, ami hosszas gyógyszeres kezelést igényel.

„Mivel fő szabályként 90 napra elegendő gyógyszer felírása engedélyezett egy alkalommal, a tartósan szedett gyógyszerek esetében ez határozza meg az orvosi vizitek minimális gyakoriságát. Ezen alkalmakon sor kerülhet az adag módosítására, ha arra szükség van, a változó tünetek, körülmények miatt.  Kivételesen betegellátási érdekből írhatunk fel ennél hosszabb időre elegendő gyógyszert, maximum egy évre. Ezeket a kivételes eseteket azonban kötelesek vagyunk indokolni és a betegek nyilvántartott adatai között rögzíteni. Ilyen ok lehet például hosszú utazás olyan helyre, ahol várhatóan a gyógyszert nem lehet felíratni és a receptet kiváltani. Ilyenkor az adag is ritkán módosul. Ha gyakoribb korrekció szükséges a gyógyszer várt hatása, vagy nem várt mellékhatása miatt, arról egyedileg döntünk, a gyógyszer, a beteg és a betegség jellemzőnek mérlegelésével” – mondja Dr. Csányi Erika.

Fotó: 123rf.com

Általában elmondható, hogy egy új szer beállításakor gyakrabban fordul elő, hogy az adagot módosítani kell.  Vannak esetek, amikor szinte napi kapcsolat is szükséges lehet. 

Ilyen például az egyik, járóbetegeknek is adható szívritmus-szabályozó szer, aminek elkezdésekor kezdetben naponta készítünk EKG-t, vagy a régebbi típusú véralvadásgátló szerek, amelyek miatt eleinte hetente többször is szükséges vérvétel a dózis beállításához.  Később kéthetente, vagy havonta, az eredmények stabilitásától függően.  Néhány gyógyszer esetében vannak szabályok arra nézve, hogy mikor lehet az adagot módosítani legkorábban. Ez lehet néhány nap a szívritmusra ható szerek némelyikénél, vagy néhány hét a vérnyomáscsökkentők esetében” – teszi hozzá a szakértő.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Szathmári Veronika

    Beállítások és napi ellenőrzés. Bizonyára vicces kedvében írta a doktornő. Semmi realitása – hacsak nem a kórházban, legalább egy hétig benntartózkodik a beteg. Mert bejárni? Naponta? betegen? Na, meg az idő kérés! Esélytelen. Sokan nem járunk orvoshoz – pont emiatt. Ha viccelnék én is azt mondanám “inkább a halál…”. Csak elég meghallgatni a 90-es évek elejéről Kern András “monológját, Anyukájához – gyógyszer ügyben”. Semmi nem változott. A szoci rendszer, bezárta amit nem tudott működtetni. A nem szoci(SIC!) nem nyitotta meg, de nem is csinált újat. Stadionokban sem sportol senki. Részben mert atlétikai pályát nem csináltak, a focit meg kevesen űzik, még kevesebben nézik. A kórházak meg felújítás alatt rohadnak le. Jogállamunkban – jogunk van otthon maradni és nem menni orvoshoz. Lehet maratont futni – akár háromszor is egy évben – nagyon látványos. De kinek is? Azok fekszenek otthon betegen akik felépítették ezt az országot a Kádár alatt. Most ugyan “nyugger” a titulusuk, és felesleges a személyük/ünk/. De úgy tesznek mintha nem így lenne. A FIDESZ egész egyszerűen saját maga előtt váltotta át a síneket. De mintha nem venné észre, hogy nem jó irányba fut a vonat. Lassan már csak ők vannak rajta, mert útközben ugrál le aki mást akar. Láss csodát “függetlennek” vallják magukat. Miért is? Mert már őket sem akarják. A pénz osztogatás csak a hab símogatása a víz felszínén. A piszkos hab símogatása – eltüntetése helyett. Szóval marad az otthoni módszer – miként az ügyelet is mondta: “tessék inni egy pohár langyos vizet, és lefeküdni” -pitvarfibrillálásnál!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.