Fél evőkanál olívaolaj és javul a szív egészsége?

Kiválóan helyettesítheti az állati zsírokat

Mindössze napi fél evőkanálnyi olívaolaj képes javítani a szív egészségét – állapították meg kutatók. Most alaposabban beleláthatunk, miért képes csodákra a mediterrán étrend.

Hosszú ideje nem kétséges, hogy a mediterrán étrend igen előnyös az emberi szervezetre nézve. Most egy új kutatás arra is rávilágított, hogy ezen táplálkozás egyik fő összetevője, az olívaolaj segít fokozni a szív egészségét.

Szakemberek az Amerikai Szív Szövetség phoenix-i találkozóján mutatták be eredményeiket. Az egészen 1990-es évekig visszamenő, hosszútávú elemzés alapján a több mint fél evőkanálnyi olívaolaj elfogyasztása naponta 15 százalékkal csökkenti az ember esélyét a szív- és érrendszeri problémákra, míg a koszorúér-betegség kockázatát 21 százalékkal mérsékeli.

Fotó: 123rf.com

Noha az olívaolaj fogyasztását évekkel ezelőtt összefüggésbe hozták a szív egészségével, az új kutatás ezt először mutatta ki amerikai populációban.

A kapcsolatot korábban mediterrán és európai lakosok körében figyelték meg” – jegyezte meg Marta Guasch-Ferre, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a bostoni Harvard T.H. Chan Egészségügyi Iskola táplálkozási osztályának kutatója.

Mit tesz az olívaolaj?

“Az olíva olaj egészségügyi előnyei jól ismertek” – emelte ki Benjamin Hirsh, a New York-i Manhasset Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Szívkórház prevenciós kardiológusa. – “Az olívaolaj egyszerű módja annak, hogy az egészségtelen telített zsírokat és transz-zsírsavakat helyettesítsük vele – az állati zsírokat így Omega-3 zsírsavforrásra cseréljük, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a koleszterinszintet. Az olívaolaj összefüggésbe hozható a javuló érrendszeri funkciókkal, a szív egészségével és a túlélési arányokkal is” – mondta a szakember.

Állati eredetű zsírnak számít a margarin, a vaj, a tejzsír, a majonéz, melyek az olívaolajhoz képest mind egészségtelenebbek, ha a szív egészségének támogatásáról van szó. Az új tanulmányban feltárt érdekes részlet ugyanakkor azt mutatja: nem az olíva az egyetlen olaj, mely ezekkel az előnyökkel bír.

Guasch-Ferre szerint a kutatók pozitív összefüggéseket találtak más növényi olajokkal kapcsolatban is, így a kukorica vagy a sáfrány olajjal – ám további kutatásokra van szükség a növényi olajok egészségre gyakorolt ​​hatásainak megerősítéséhez.

Az olívaolaj mindenképp jobb, mint az állati zsírok, ha a helyettesítésről van szó, ám nem jobb a növényi olajoknál. Ez azt jelenti, hogy más növényi olajok is lehetnek egészséges alternatívák az állati zsírokhoz képest, különösen, hogy sok esetben megfizethetőbbek, mint az olívaolaj” – mondta.

A felfedezések alátámasztják a korábbi ajánlásokat, miszerint a zsírok minősége, s nem mennyisége számít. Tanulmányuk új kérdéseket is felvet, s további adatok kétségtelenül hozzájárulnak majd az olívaolaj és a szívegészség összefüggésének általános megértéséhez.

A kutató megjegyezte: egy dolgot nem tudtak elemezni, ez pedig az olívaolajok különböző típusai – legyen az általános olívaolaj vagy extra szűz. Van rá némi bizonyíték, hogy az extra szűz változatban nagyobb mennyiségű polifenol található, amely jobb lipid-profilokkal és a kevesebb gyulladással hozható kapcsolatba a szervezetben.

“A különböző olívaolaj-fajták egészségügyi hatásait érdekes lenne látni, a különféle növényi olajokéval együtt – de igen előnyös lenne megfigyelni az ezen összefüggések mögött rejlő mechanizmusokat is” – hangsúlyozta Marta Guasch-Ferre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.