Emberi vér a rizsből!

Kínai kutatóknak sikerült az emberi vér egyik legfontosabb alkotóelemét, az úgynevezett humán szérum albumint előállítaniuk genetikailag módosított rizsszemekből.

Az emberi géneket is tartalmazó rizsszemekből kivont proteint a súlyos égési sérülések és komoly vérveszteséggel járó sérülések kórházi kezelésében lehetne alkalmazni a közeljövőben. A tudósok meglátása szerint az új felfedezés használható alternatívát jelenthet a véradásnak, ami rendkívül fontos szempont, ugyanis a donorok számának folyamatos csökkenése miatt egyre kevesebb vér van raktáron, valamint a rizsből kinyert vért a HIV és a hepatitisz vírusokra sem kellene tesztelni.

Az Egyesült Királyságban jelenleg évente körülbelül 750 000 liter vérre lenne szükség a teljes orvosi ellátáshoz, de a véradásra jogosult embereknek mindössze 4 százaléka szokott vért adni. Az adományozott vér három komponensre különíthető: a vörösvérsejtekre, a véralvadást segítő vérlemezkékre és a vérplazmára, melynek fő alkotóeleme a humán szérum albuminként (HSA) ismert fehérje.

er14

A humán szérum albumin a legnagyobb mértékben kimutatható fehérje az emberi vérben, amely olyan fontos biológiai funkciókat lát el, mint például a hormonok és az ásványi anyagok szállítása a szervezetben, az ártalmas toxinok semlegesítése a véráramban, valamint a vérnyomás szabályozása. „A humán szérum albumin a legfontosabb protein. Évente világszerte körülbelül 500 tonnára lenne szükség belőle” – mondta Dr. Dajcsang Jang, a közép-kínai Wuhan Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Dr. Jang és munkatársai egy olyan forradalmi technikát fejlesztettek ki, melynek során a kutatók baktériumok felhasználásával emberi géneket képesek bejuttatni az ázsiai rizsbe. Az eljárásnak köszönhetően a rizs egyfajta „biológia gyárként” üzemel, ahol az emberi fehérjével genetikailag teljesen megegyező proteint állítanak elő.

Dr. Dajcsang Jang kutatásának részleteit a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.