Előbb öl a szívroham télen, mint nyáron

Van okunk félni?

A kutatók megkongatták a vészharangot: véleményük szerint a szívbetegeknek jobban oda kell figyelniük a téli hónapokban, mert könnyen pórul járhatnak. A szívroham előbb gyilkol télen, mint nyáron.

Jobb, ha körültekintőbbek a mindennapokban a szívproblémával rendelkező páciensek. Tudósok szerint a téli hónapokban nagyobb az esélye annak, hogy lecsap rájuk a szívroham és az halálos lesz. A Brit Szív Alapítvány lefolytatott egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy télen jóval többször ölhet a szívroham, mint a nyári hónapokban.

A Leeds General Infirmary kardiológusai 4056 embertől gyűjtöttek adatokat, akik szívroham miatt kaptak kezelést, négy különböző évben s rájöttek, hogy a legsúlyosabb szívrohamok elsősorban télen voltak halálosak, összevetve a halálozási rátát a nyári hónapokéval.

A szívrohamok átlagos mennyisége nagyjából ugyanannyi volt télen és nyáron. A legsúlyosabbak szívmegálláshoz én ún. kardiogén sokkhoz vezettek. Annak kockázata, hogy a páciens meghaljon 30 napon belül a súlyos szívrohamból kifolyólag, közel 50 százalékkal volt magasabb télen, mint nyáron. Szívmegálláskor a szív hirtelen leáll a vér pumpálásával szerte a szervezetben, a kardiogén sokknál pedig a szív képtelen elegendő vért juttatni a test minden részére ahhoz, hogy megfeleljen az igényeknek. Mindkét állapotot kiválthatja a súlyos szívroham, de nem mindenkinél alakul ki a szívmegállás és a kardiogén sokk.

Arvin Krishnamurthy, aki a Leeds-i kutatást vezette, elmondta: fizikai oka nincs annak, hogy a súlyos szívrohamok miért pont télen halálosak, ezért további kutatásokra van szükség ennek feltérképezéséhez. Azt is ki kell deríteni, vajon ez a tendencia mindenhol jellemző-e. A lehetséges magyarázatok között lehet a kezelés hosszabb ideje, a meghosszabbodott kórházi kezelés, vagy akár a télen jellemző fertőzések is, hiszen az eleve beteg pácienseknél valóban halálossá válhat a szívroham. További vizsgálatok váltak tehát szükségessé.

Metin Avkiran kutató hozzátette: nyilvánvalóan nem választhatjuk meg, mikor kapunk szívrohamot – meg kell találni az okát annak, miért vannak ekkora különbségek az adott évszakok között. Természetesen azért is tenni kell, hogy az embereknek egyáltalán ne is legyen első szívrohamuk. Az elmúlt 50 évben óriási előrelépések történtek, sürgősen több kutatásra van szükség annak érdekében, hogy még inkább le lehessen szorítani a szívrohamok számát – akik pedig már elszenvedtek egyet, élhessenek teljes életet – vélik a kutatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php