Ellenségeskedés a szív ellen

Az olyan negatív érzelmek, mint az ellenségeskedés, düh, szorongás és társadalmi elszigeteltség mérgezően hat a szívre, míg a képzelet, az empátia és a spirituális érdeklődés által meghatározott pozitív érzések védik a szívet.

Dr. Franco Bonaguidit, az IFC Intézet kutatóját régóta érdekelte a személyiségjegyek, a negatív érzelmek és a kardiológiai prognózis összefüggése. A szakértő szerint ez nagyon fontos az akut miokardiális infarktuson átesett betegek esetében, akik különösen is sérülékenyek.

A jó hír az, hogy ezeknek a betegeknek lehetőségük van viselkedésük megváltoztatására, mivel a közelmúltban tapasztaltak meg egy életveszélyes betegséget, melynek következtében sokan teljesen átértékelik az életüket.

Szükség esetén ideális időszak lehet a pszichológiai intervencióra és a viselkedésterápiára is.

Az olasz kísérletben 228 akut miokardiális infarktuson átesett beteg vett részt 1990 és 1995 között. Az alanyok pszichológiai és személyiség kérdőívet töltöttek ki, és kórházi távozásuk után egy tízéves utánkövetési programot kezdtek.

shutterstock_691979411

Az eredmények azt mutatták, hogy a kardiológiai eseményeket kizárólag a dühvel és a stresszel kapcsolatos zavarok alapján lehetett előre jelezni. Azokban a betegekben, akik magasabb pontszámot értek el a düh skálán, nagyobb volt annak valószínűsége, hogy újabb kardiológiai eseményt tapasztalnak.

A tehetetlen düh rendkívül romboló lehet, ráadásul időnként a bánatot palástolja, egy még mélyebb és fájdalmasabb érzelmet.

A belső lelkiállapot elfogadása pszichológiai és spirituális növekedéshez vezethet, ami jótékonyan befolyásolhatja a lelki jólétet.

A kutatók ez alapján úgy vélik, nem csupán fizikai és farmakológiai kezelésre, hanem többdimenziós terápiás megközelítésre van szükség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.