Csak egy szívdobbanás…. De mennyi pontosan?

Hányszor ver a szív egy élet alatt?

Gondoltunk már arra, vajon hány szívdobbanás egy élet? A valóság meglepőbb, mint hinnénk. Amellett, hogy szívünk formája kevéssé hasonlít arra, ahogyan ábrázolni szoktuk azt.

Élettani szempontból a szívet tekintjük a szervezet motorjának – annak a szervnek, amely mindennek a központja, ami bennünk történik. Meglepődnénk rajta, hogy bizonyos dolgok a valóságban mennyire mások, mint ahogy elképzeljük.

Fotó: 123rf.com

Egyrészt, több szervünk is van, mely nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, nemcsak a szív. Másrészt, a szív formája és színe nem igazán hasonlít arra, ahogyan az emberek általában ábrázolják ezt a fontos szervet. Ábrázolását tekintve a rajzolt szív inkább a marhákéra emlékeztet, de a szimbólumkutatók úgy tartják: ez az ábra leginkább a szívünkben megtestesülő érzéseket igyekszik átadni, megjeleníteni, stilizálva a jelentéseket.

A szív egyébként egy kis szerv, leginkább egy izomcsomóhoz hasonlítható. Kezdetleges formában már akkor elkezd verni, amikor a magzat négyhetes.

Mit tud azonban ez a szív?

Előszöris, akár 100 évig, vagy azon túl is működik, ha a szervezet jó állapotban van. Percenként átlagosan 72-szer húzódik össze, majd ernyed el. Hogy ez mennyi szívdobbanás egy élet során? Megközelítőleg 2,5 és 3 milliárd közé tehető.

Fotó: 123rf.com

A szív olyan, akár egy belső vezérléssel rendelkező szerkezet, mégpedig elektromos szerkezet. Bonyolult, ezért nem véletlen, hogy a hozzáértőknek rengeteg időbe telt műszívet alkotni. A szív képes a testtől függetlenül is verni kellő oxigénellátás esetén, mivel saját elektromos impulzussal rendelkezik.

A szervezetben levő, megközelítőleg 5,6 liter vért egyébként a szív ezen 72 összehúzódás alatt háromszor keringeti át egy percen belül. Szép teljesítmény, ha azt vesszük, hogy ezt a munkát akár 120 évig is képes végezni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.