Biztonságos vérnyomáscsökkentés

A magyar betegek számára is rendelkezésre áll OEP-támogatással az az új, fix kombinációt tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést.

Népbetegség. A tárgyilagos megállapítás sajnos teljesen helytálló, ha a magas vérnyomásról van szó. Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, legtöbben azonban nem is tudnak róla, illetve nem veszik komolyan, nem kezelik őket megfelelően. Pedig a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében leggyakrabban éppen a kezeletlen magas vérnyomás áll, vezető haláloknak számítanak, és nem csak nálunk, világszerte.

Ezért jelentős és figyelemreméltó, hogy áprilistól a magyar betegek számára is rendelkezésre áll OEP-támogatással az az új, fix kombinációt tartalmazó vérnyomáscsökkentő készítmény, amely hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést. Demjén Edit szaktanácsadó egyenesen forradalmi eredményként jellemzi az új gyógyszer megjelenését. – Valóban az innováció csúcsaként értékelhető, mind egészségügyi, mind pedig gazdasági szempontból. Egy valódi sikertermék jelent meg a magyar gyógyszerpiacon – mondja.

shutterstock_79908827

A szakértő közlése szerint az új vérnyomáscsökkentő gyógyszer két különböző, egymás hatását pozitívan befolyásoló összetevőből álló fix kombináció, amely akár 50 Hgmm-el is képes csökkenteni a vérnyomást. Az előzetes vizsgálatok is bizonyították, hogy a betegek mintegy 83 százalékánál nemcsak sikerült elérni a kitűzött vérnyomásértéket, hanem hosszú távon meg is tudták tartani azt. Emellett a készítmény olyan betegek esetében is hatékony, akiknél egyéb kockázati tényezők – elhízás, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma – áll fenn.

A vizsgálatok azt is tanúsították a doktornő szerint, hogy a betegek jobban és nagyobb arányban reagálnak a kombinált kezelésre, mint külön-külön az egyes összetevőre. Az sem mellékes, hogy a szedendő tabletták száma csökken, ami jelentősen megkönnyíti a terápia követését. Ez fontos a kezelőorvos számára, mivel a kezelés tolerálhatósága és a kevesebb mellékhatás növeli a betegek terápiás együttműködését, ennek következtében kevesebben hagyják abba a gyógyszer szedését.

shutterstock_185673072

Az adatok szerint a betegeknek csupán 40 százaléka kap megfelelő kezelést – tárja fel Demján Edit. – "Pedig vizsgálati adatok támasztják alá, hogy a vérnyomás mindössze 2 Hgmm-es csökkentése 7-10 százalékkal mérsékli az olyan szív- és érrendszeri események kockázatát, mint az infarktus vagy a stroke."

Az új készítményt az Egyesült Államokban másfél éve eredményesen alkalmazzák. Most a magyar betegek számára is adott a lehetőség, hogy elérhető áron, támogatott formában hozzájussanak az egy tablettában alkalmazott két hatóanyaggal bíró gyógyszerhez, amely gyorsabb és hatékonyabb vérnyomáscsökkentést eredményez. Az összetevők alacsonyabb dózisa miatt nemcsak a mellékhatás kevesebb, hanem a "célérték" elérése is gyorsabb, a kedvező hatás két hét alatt megmutatkozik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.