Az utazás árt a szívnek?

Egy új tanulmány szerint azok az amerikaiak, akiknek munkájuk miatt gyakran kell utazniuk, nem tesznek szívességet a szívüknek.

Amerikai kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik havonta legalább 20 napot utaznak, magasabb a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata, mint a havonta csupán néhány napot utazókban.

A Columbia Egyetem kutatócsoportja több mint 13 ezer ember adatait elemezte, akik közül majdnem 80 százalék volt havonta legalább egy éjszakát távol az otthonától, 1 százalék pedig havonta közel 20 napot töltött távol. A havonta 1-6 napot utazókhoz viszonyítva a havonta legalább 20 napot utazók magasabb testtömeg-indexszel, alacsonyabb HDL koleszterinszinttel és magasabb diasztolés vérnyomással rendelkeztek. A gyakori utazók ráadásul közel háromszor nagyobb valószínűséggel értékelték saját egészségi állapotukat rossznak illetve legfeljebb kielégítőnek, mint a kevesebbet utazó emberek.

shutterstock_106656585

A Journal of Occupational and Environmental Medicine online kiadásában megjelent tanulmány szerzői hozzátették, hogy az Egyesült Államokban az üzleti utak 81 százalékában személygépkocsit használnak, ami hosszú egyhelyben ülést követel, és megnöveli az egészségtelen ételek fogyasztásának valószínűségét is.

Andrew G. Rundle, a tanulmány vezető szerzője úgy véli, amennyiben további kutatások is alátámasztják az üzleti utak és az elhízás illetve más krónikus betegségek közötti összefüggést, számos intervenciós lehetőség kínálkozik. A legkézenfekvőbb megoldás az alkalmazottak képzése a jobb étrenddel és az utazás közben végzett testmozgásról.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.