Az összetört szív komoly odafigyelést igényel

Szívrohamhoz hasonló tüneteket produkál

Ha nem is szívrohamról van szó, a ma már összetört szív szindrómaként említett állapot miatt nagy a kockázata annak, hogy a páciens újra és újra kórházba kerül, vagy akár meg is hal – állítja egy új tanulmány.

Noha az összetört szív hallatán nem kifejezetten betegségre gondolunk, az mégis súlyos állapotba taszíthatja az elszenvedőjét – az illető ismételten kórházba kerülhet, sőt akár életét is veszítheti. S bár ez nem egy szívroham, mégis ahhoz hasonló tüneteket okoz, beleértve a mellkasi fájdalmat és a légzési nehézséget.

Az összetört szív szindróma – vagy Takotsubo szindróma – tehát igen veszélyes is lehet. Míg a szívroham oka a súlyosan elzáródott artériák, addig az összetört szív esetében jellemzően stresszes események, illetve a szívizom hirtelen meggyengülése váltja ki a tüneteket. S bár ez átmenetinek tekinthető, egy tanulmány szerint a későbbi szívproblémák jelentkezése sem ritka.

Fotó: 123rf.com

„A Takotsubo-betegeknek részletes tervet kellene kapniuk hazaengedésükkor és tisztában kell lenniük a lehetséges, veszélyes tünetekkel ahhoz, hogy újra felkeressék a doktort, így a légzési nehézséggel, a lábak dagadásával is” – mondta el dr. Nathaniel Smilowitz, a tanulmány társ-vezető kutatója, a New York-i NYU Langone Egészségügyi Központ professzor asszisztense. – “Ők ugyanis valóban beteg emberek, akik közeli megfigyelést igényelnek.”

A kutatók 61.400 ember adatait elemezték, akiket összetört szív szindróma miatt szállítottak kórházba. Kiderült, hogy 12 százalékuk még a kórházból hazatérést követő 30 napon belül visszakerült az intézménybe. Közülük pedig 4 százalék meg is halt a visszafogadás után. A szívrohamot elszenvedett páciensek esetében ezek a számok 17 és 7 százalék – a becslések szerint

Felfedezéseink azt mutatják, hogy a Takotsubo-szindróma továbbra is komoly kockázatot jelent azoknál, akiket nemrég engedtek ki a kórházból” – hangsúlyozta dr. Harmony Reynolds, az NYU Langone egészségügyi professzor-asszisztense. – “Még ha a szívizom fel is épül és jól funkcionál a túlélők körében, gyengülésének tartós hatása van a szervezetre. Vagyis az orvosoknak figyelemmel kell kísérniük az összetört szív szindrómás betegeket.

Fotó: 123rf.com

A kutatók rámutattak arra is: a leggyakoribb oka annak, ha egy ilyen páciens visszakerült a kórházba, szívelégtelenség volt. Az összetört szív szindrómások között 11 százaléknál állapították ezt meg, míg a szívrohamon átesettek körben 13 százaléknál. A tanulmány kiderítette, hogy a szívrohamot kapottakkal összevetve a Takotsubo szindrómások jellemzően fiatalabbak és inkább nők. Általában kevesebb kockázati tényező állt fenn esetükben a szívbetegségre, diabéteszre és az elhízásra – ám nagyobb volt az esélyük egyéb, nem szív- és érrendszerrel összefüggő betegségre, így depresszióra, reumás ízületi gyulladásra vagy krónikus tüdőbetegségre. A felfedezéseket a European Heart Journal–Quality of Care and Clinical Outcomes szaklapban tették közzé a kutatók.

Stressz és szomorúság: összetört szív szindróma lehet a vége

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.