Antioxidánsok a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben

Mik is azok a szabadgyökök?

Olyan ártalmas, instabil molekulák, molekularészek, melyek a szervezetünkben termelődnek, de a külvilágból is bejutnak oda.

Károsító hatásuk, az oxidáció, leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. A felszabaduló szabadgyökök különböző anyagokhoz kapcsolódnak, azok hibás működését eredményezik, továbbá újabb szabadgyökök képződéséhez vezetnek, és így tovább, hacsak meg nem állítjuk ezt a folyamatot.

Azt a folyamatot, amely megelőzi az oxidációt antioxidációnak, azokat a molekulákat pedig, amelyek a megelőzést végzik, antioxidánsoknak hívjuk. A szabadgyökök támadása, az oxidációs stressz az egyik fő oka az öregedésnek és közel 200 egészségkárosodásnak.

Többek között az olyan betegségeknek, mint az érszűkületet okozó érelmeszesedés, egyéb szív- és érrendszeri, valamint különféle rákos megbetegedések, gyulladásos betegségek. Az antioxidánsok egyfajta védőpajzsként működnek a szabadgyökökkel szemben.10702A szabadgyökök elleni védekezéssel csökkenthetjük tehát a betegségek kialakulásának kockázatát, és lassíthatjuk szervezetünk természetes öregedését. Az oxidációs stressz az egyik legveszélyesebb ?energiavámpír? ami veszélyezteti szervezetünket.

A káros szabadgyökök a szervezetben is keletkeznek, de bejutnak élelmiszerekkel, belégzéssel környezetünkből is, valamint a bőrünkön keresztül.

Honnan tudjuk, hogy kevés szervezetünkbe az antioxidáns?

Mik az első jelek?

Ez nem csak betegségek formájában, hanem folyamatos fáradtság, levertség, koncentráció csökkenése, ingadozó kedélyállapot, azaz az általános állapot romlásában is érzékelhető.

1adag Baoberry antioxidáns kapacitása 5.610 ORAC, amely kb. 8 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztásával egyenértékű.10703Ezzel a legmagasabb érték a ma kapható termékek között!

A szabadgyökök hatása szemléletesen bemutatható egy egyszerű példával. Ha kettévágunk egy almát, akkor a gyümölcs húsa rövid idő alatt bebarnul, azaz oxidálódik, hiszen az alma oxigénnel találkozik. Abban az esetben azonban, ha az almát bekenjük friss citromlével, akkor az megőrzi eredeti színét és jóval később barnul meg. A citromban lévő anyagok, például a C-vitamin, – mint az egyik legismertebb antioxidáns – megvédi az almát az oxidációtól. A szervezetünk sejtjei is ilyen veszélynek vannak kitéve nap, mint nap.

A szervezetünk elvileg képes lehetne a káros szabadgyökök hatásait kiküszöbölni, egyensúlyban tartani, de a fokozódó környezeti ártalmakhoz szervezetünk védekező kapacitása egyre kevésbé tud alkalmazkodni. Ha a belső egyensúly felborul, az oxidáció felgyorsul, a sejtek és a szervezet öregedését, elhasználódását eredményezve. Ennek megelőzésére, a kiváló életminőség fenntartására, legyengült immunrendszer, fokozott környezeti ártalmak, betegségek esetén kiváló hatású az antioxidáns tulajdonságú anyagok fogyasztása. Ezen anyagok nagy részéhez a szervezet csak külső forrásból juthat hozzá.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.