Alacsony vérnyomás – Hogyan diagnosztizálják és mit tehetünk magunkért? – 2. rész

Az alacsony vérnyomás azt jelenti, hogy vérnyomásunk a normál tartomány alatti. Ha ez természetesen ilyen, általában nem jár gonddal, de érdemes tudni a jellemzőiről és arról, milyen kezelés lehetséges.

Az alacsony vérnyomás vagy hipotenzió jelentése, hogy a vérnyomás szintje a normál tartomány alatt van. Amennyiben ez természetesen alacsony, valószínűleg nem okoz problémát és nem igényel kezelést sem. Valójában, minél alacsonyabb a vérnyomás, annál kisebb a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) kockázata.

Cikkünk első felében  a tünetek és az alacsony vérnyomással összefüggű betegségek kerültek szóba.

Hogyan diagnosztizálható azonban és milyen kezelés lehetséges?

Ahogyan a magas, úgy az alacsony vérnyomás is könnyen azonosítható a vérnyomás-méréssel. Amennyiben szédülés jelentkezik vagy ájulás környékez, amikor felállunk, valószínűleg meg kell mérnünk a vérnyomásunkat. Tegyük ezt, amikor lefekszünk az ágyra és újra, amikor felállunk onnan.

Részt vehetünk egy orvosi teszten, amely pontosan azt imitálja, amikor vízszintes helyzetben vagyunk, majd pedig felállunk, de végig a vizsgálóasztalon fekszünk. A vérnyomást és a pulzust figyelik, ahogyan a tünetek is rögzítve lesznek. Vértesztet is végezhet az orvos, bizonyos hormonok jelenlétének ellenőrzésére.

Mit jelent az alacsony vérnyomás?

A 90/60 Hgmm alatti vérnyomás alacsony vérnyomásnak minősül. Csak az egyik számnak kell ezen a szinten lennie, vagy ennél alacsonyabbnak lennie ahhoz, hogy a vérnyomás alacsonynak számítson.

vérnyomás

Milyen kezelés lehetséges?

Amennyiben a vérnyomás természetesen alacsony és nem okoz semmilyen gondot, valószínűleg kezelés sem szükséges. Ám ha vannak tünetek és orvosunk úgy ítéli meg, előnyünk származna a segítségből, első lépésben meg kell találni az alacsony vérnyomás okát és a legmegfelelőbb kezelési módot.

A kezelés természetesen az alacsony vérnyomás okától is függ. Mi lehet a megoldás?

1. Gyógyszerek megváltoztatása: ha orvosunk úgy gondolja, hogy problémánk oka egy általunk használt gyógyszer, javasolhat rá alternatívát vagy másik adagot.

2. Hormonpótlás: amennyiben az alacsony vérnyomást bizonyos hormonok változása okozza, például károsodott a mellékvese, orvosunk beutalhat endokrinológus szakorvoshoz, aki hormonpótló gyógyszert írhat fel.

3. Idegstimuláló gyógyszerek: ha neurológiai (idegrendszeri) betegségünk van, kaphatunk gyógykészítményt az idegek stimulálására.

4. Gyógyszerek alacsony vérnyomásra: ezek a készítmények szűkítik az ereket vagy növelik a vér térfogatát, hogy emeljék a vérnyomást. Igen ritkán van szükség rájuk, hiszen általában elegendőek a fent felsorolt kezelések, illetve azok a változtatások, amelyeket életmódunkban megtehetünk.

Mit tehetünk magunkért?

A tünetek kezelése azzal is lehetséges, ha néhány dolgon változtatunk az életvitelünkben.

  • Viseljünk kompressziós harisnyát, amely rugalmas és támogatja az érrendszert. Extra nyomást helyez a lábakra, amely segít javítani a vérkeringést és emelni a vérnyomást. Egyesek számára ez elegendő, de fontos egyeztetni orvosunkkal, mert ez a kezelés sem jó mindenkinek.
  • Mindig lassan üljünk le és álljunk fel. Más, egyszerű mozgásokat is kipróbálhatunk, hogy a vérkeringést serkentsük, hajlítsuk be és nyújtsuk ki például a lábunkat többször egymás után.
  • Kerüljük a hosszú ideig állást.
  • Igyunk elég vizet naponta, nagyjából 2 liternyit, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy dehidratáltak legyünk.
  • Együnk keveset, de gyakran a nap folyamán. Ez segít elkerülni az evés utáni alacsony vérnyomást.

Olvasd el ezt is!

A felálláskor megemelkedő vérnyomás előre jelezheti a szívproblémát

 

 

 

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.