Alacsony vérnyomás – Ezek okozhatják – 1. rész

Az alacsony vérnyomás azt jelenti, hogy vérnyomásunk a normál tartomány alatti. Ha ez természetesen ilyen, általában nem jár gonddal, de érdemes tudni a jellemzőiről és a betegségekről, melyek kiválthatják.

Az alacsony vérnyomás vagy hipotenzió jelentése, hogy a vérnyomás szintje a normál tartomány alatt van. Amennyiben ez természetesen alacsony, valószínűleg nem okoz problémát és nem igényel kezelést sem. Valójában, minél alacsonyabb a vérnyomás, annál kisebb a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) kockázata.

Bizonyos esetekben a hipotenzió oka gyógyszerek szedése, de egyéb egészségügyi probléma jele is lehet. Ez olykor kiválthat tüneteket, például ájulás, elesés, szédülés lehet az eredménye, amelyet ki kell vizsgálni és kezelésre is szükség lehet. Ha aggódunk az alacsony vérnyomás miatt, beszéljünk orvosunkkal.

vérnyomás

Tünetek alacsony vérnyomás esetén

Az alacsony vérnyomásnak gyakran nincsenek tünetei. Olykor azonban azzal járhat, hogy nem jut elég oxigén az agyba vagy a szervekbe. Ez az alábbi tüneteket válthatja ki.

  • szédülés vagy ájulás
  • instabil érzés
  • hányingerrel járó rosszullét
  • homályos látás
  • általános gyengeség-érzés
  • zavartság
  • hirtelen észlelt szívverés (palpitáció)

Amennyiben ilyen panaszaink vannak, hagyjuk abba, amit éppen csinálunk, üljünk vagy feküdjünk le és igyunk vizet. Ezen tünetek esetén fontos beszélni orvosunkkal. Amíg így érezzük magunkat, megvan az esélye annak, hogy elessünk. A panaszok más egészségügyi probléma jelenlétét is jelezhetik.

Alacsony vérnyomás felálláskor

Olykor a testtartás változásai okozhatják a vérnyomás leesését – például, ha ülés vagy fekvés után felállunk. Ekkor a fent felsorolt tüneteket érezhetjük, elsősorban a szédülést, de ájulás is bekövetkezhet. Ez elmúlik, amint a szervezet alkalmazkodik, de addig is, elesés veszélyének tesz ki bennünket.

A jelenség neve posturális hipotenzió vagy ortosztatikus hipotenzió. Az artériákban bekövetkező változásoknak köszönhető, melyek az életkor előrehaladtával jelentkezhetnek, illetve, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed valaki.

fejfájás, szédülés

Fotó: 123rf.com

Mi lehet az alacsony vérnyomás oka?

Vannak, akiknek természetes módon alacsony a vérnyomása, azaz ennek nincs konkrét oka. Kiválthatja az egészséges életvitel, lehet a fitt és aktív életmód eredménye, de a gének is szerepet játszhatnak benne. A vérnyomás a nap folyamán változik. Csökkenhet, ha éppen ettünk – miközben a vér a bélrendszerbe kerül -, mérséklődhet, ha hosszú ideje állunk, ha kiszáradtunk, vagy magas a hőmérséklet. Az alacsony vérnyomásnak számos egyéb oka is lehet azonban.

1. Gyógyszerek

A felálláskor fellépő alacsony vérnyomás oka gyógyszerek szedése is lehet. Az ilyen készítmények közé tartoznak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, az antidepresszánsok és a béta-blokkolók, amelyek szívproblémák kezelésére használatosak.

2. Egészségügyi problémák

Az alacsony vérnyomást betegség vagy egészségügyi probléma szintén kiválthatja. A cukorbetegség például befolyásolhatja a vérnyomás normál szabályozását, ugyanis hatással lehet a hormonokra és az erekhez vezető idegekre. Amennyiben az idegek érintettek, leeshet a vérnyomása felálláskor, mert az erek nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni az új helyzethez.

3. Neurológiai (idegrendszert érintő) állapotok

Bizonyos neurológiai állapotok ugyancsak okozhatnak alacsony vérnyomást. Ilyen a Parkinson-kór. Hathatnak az autonóm idegrendszerre, amely szabályozza, amit a test gondolkodás nélkül végez: így az erek tágulását és szűkülését. Ha az erek tágabbak, a vérnek több helye van az átáramláshoz, így a vérnyomás csökken. A Parkinson-kór kezelésére felírt gyógyszerek szintén alacsony vérnyomást, különösen testtartási hipotenziót okozhatnak.

fejfájás, migrén

4. Mellékvese-problémák

Mellékvese-probléma ugyancsak kiválthat alacsony vérnyomást. Ilyen például az Addison-kór, fertőzés vagy daganat. A mellékvesék közvetlenül a vesék felett helyezkednek el és hormonokat termelnek, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást. Ha megsérülnek, az a hormonok csökkenését és a vérnyomás esését okozhatja.

5. Neurális eredetű hipotenzió

Ez azt jelenti, hogy például hosszabb ideje állunk és a test jeleket küld az agynak, hogy magas a vérnyomás – pedig valójában túl alacsony. Az agy ekkor jelez a szívnek, hogy lassítson és a vérnyomás alacsonyabbá válik.

6. Szív problémák

A szívproblémák, például a szívelégtelenség vagy a szívinfarktus alacsony vérnyomáshoz vezethetnek, mivel e fontos szervünk nem képes úgy pumpálni a vért a szervezetben, ahogy kellene.

7. Anémia

Anémia vagy vérszegénység esetén a vörösvértestek száma alacsonyabb, vagy a hemoglobin mennyisége – amely a vér oxigénszállító része – kisebb a normálisnál.

8. Súlyos sérülés és sokk

A súlyos sérülések, égési sérülés és sokkhatás a vérnyomás csökkenésével járhat. Ha valaki sok vért veszít, ha anafilaxiás sokknak nevezett allergiás reakciója van vagy bakteriális fertőzés okozta sokkot szenved el, mérséklődik a vérnyomása.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Alacsony vérnyomás – 9 természetes vérnyomásemelő tipp

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.