A visszeresség nem csak esztétikai probléma

Az emberek életének egyik megkeserítője a visszeresség. Ez a betegség nem csak csúnya, de sokszor okoz komoly gondokat is, sőt, akár trombózishoz is vezethet.

Amikor jön a nyár, és a hőmérő higanyszála 35°C fölé kúszik, olyankor azok is rövidnadrágot vesznek, akiknek a visszereik már nagyon csúnyák, de ezt a forróságot már ők sem viselik. De a meleg évszakban mégis kevesebb a visszérműtét, aminek okairól, és a betegség hátteréről dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Miért alakul ki, és tulajdonképpen mi a visszeresség?

„A visszeresség általában veleszületett hajlam, kedvezőtlen munkakörülmény, ill. nőknél a terhesség, vénákra gyakorolt káros hatása következtében alakul ki. Lényege a nyomásviszonyok megváltozása a mély és a felületes vénás rendszer között, melyet a felületes, ill. mélyvénákban kialakuló billentyű elégtelenség okoz. Káros hatása a vénás pangásban, vénás elégtelenségben rejlik”– mondja a szakember.

Nem csak a szépség múlik rajta

Az, hogy valaki ezzel a problémával küzd, sokszor leegyszerűsítve esztétikai gondnak van titulálva. Pedig a visszeresség ennél sokkal komolyabb dolog, nem szabad csak úgy, félvárról venni.

A visszerességnek nem csak kozmetikai jelentősége van. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a visszeresség következtében kialakult vénás pangás károsítja a bőr vérellátását.

labak_kattide27

Ennek következtében a gombás és más bakteriális fertőzés könnyebben alakul ki, mely mikro bőrrepedéseket okozva elősegíti a gyulladásos folyamatok, így az orbánc kialakulását, mely közvetve trombózishoz, ill. nyirokérgyulladáshoz vezet. A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása.

A legjobb megoldás a műtét, de nem kell feltétlenül a szike

A nyári időszak a visszérműtétek szempontjából nem a legszerencsésebb. Legalábbis azt láthatjuk, és hallhatjuk, hogy ilyenkor nincsenek sebészi beavatkozások ezzel a betegséggel kapcsolatban. Ennek azonban nincs semmi köze a kockázatokhoz, bárki elvégeztetheti a műtétet ilyenkor is.

„A visszérműtétek bármelyik időszakban elvégezhetők. A nyári időpont csak azért nem szerencsés, mert műtét után kompressziós harisnyát,vagy rugalmas pólyát kell viselni. A kevesebb műtéti szám, azzal magyarázható, hogy nyáron a páciensek szabadságukat töltik és mivel a visszérműtét csak ritkán igényel sürgősségi beavatkozást, inkább szabadság után végzik” – mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Ha már megvan a baj, akkor azonban nem szabad sokáig húzni a segítségkérést. Jó hír azok számára is, akik lábaik egészsége mellett a szépségét is szeretnék visszanyerni, hogy a szike ma már nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a visszereinktől megszabadulhassunk: a rádiófrekvenciás technológia vágás és altatás nélkül történik, de az oldalágakat apró kozmetikai szúrásokból távolítjuk el, ami azt jelenti, hogy a műtét után alig észrevehető nyomok maradnak csak a bőrön.”

Forrás:


Egy válasz