A szívverés előrejelzi az élethosszt?

Árulkodik az élettartamról a szívfrekvencia

A szívverésünk elárulhatja, milyen élethosszra számíthatunk? Egy új tanulmány szerint igen – a kutatók megállapították, hogy a nyugalmi szívfrekvencia sokat „elmond” a várható élettartamról.

A nyugalmi állapotban mérhető szívverés összefügg az élethosszal – állapította meg egy új tanulmány, melyek idős svéd férfiakon végeztek. Eszerint a percenként 75 nyugalmi szívverés megduplázta a korai halál valószínűségét, még akkor is, ha ez a ritmus a normális tartományon belül van, azaz a percenként 50-100 szívverés közötti. A kockázat növekedése a szívbetegségből eredő  és a bármi egyéb okból történő haláleseteknél is tapasztalható volt. Mi több, percenként minden plusz szívverés 3 százalékkal emelte egy ember teljes rizikóját a korai halálra és 2 százalékkal a szívbetegségből adódó elhalálozásra.

Fotó: 123rf

“Ezen eredmények alapján az orvosoknak fontos lenne a nyugalmi szívfrekvencián tartani a szemüket” – hívta fel a figyelmet az Amerikai Szív Szövetség szakértője, dr. Vincent Bufalino. A szívfrekvencia fokozatos emelkedése gondot okozhat a szív egészségére nézve.

Mint mondta, sokan nem gondolnák, hogy a nyugalmi szívfrekvencia megváltozása hatással lehet rájuk. Lassan érdemes lenne független szívegészségügyi kockázati tényezőként kezelni a szívfrekvenciát. Az emelkedő szívverés egyébként valószínűleg vészjelzés más, megalapozott szívvel kapcsolatos rizikófaktorok esetében, például a diabétesz, magas vérnyomás, dohányzás esetén, vagy ha a családban már volt szívbeteg. Ugyanakkor, ha a szívverés magas, az éberebbé is teheti az embert saját egészségével kapcsolatban.

A tanulmányhoz dr. Salim Bary Barywani, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatója és csoportja 800 férfi egészségét követte nyomon, akik 1943-ban születtek Svédországban. Az alanyok 1993-ban kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról, egészségükről, s átfogó orvosi vizsgálaton is átestek, melyben a szívverés mérése is benne foglaltatott. A nyugalmi szívfrekvencián megmérték a még életben levőknél 2003-ban és 2014-ben is. A 21 éves időszak alatt az eredeti csoport 15 százaléka hunyt el 71. születésnapja előtt, s nagyjából 30 százalékuknál alakult ki szív- és érrendszeri betegség.

Fotó: 123rf.com

A 75-ös vagy ennél magasabb nyugalmi szívfrekvencia 1993-ban a halál vagy a szívbetegség dupla valószínűségével volt összefüggésbe hozható, összehasonlítva ezeket az embereket azokkal, akiknél ugyanez a szívfrekvencia 55-ös vagy ennél alacsonyabb volt – mutatta ki a tanulmány. Ugyanekkor, az 50 és 60 év közöttieknél a stabil nyugvó szívfrekvencia 44 százalékkal csökkentette a szívbetegség esélyét, a 60 és 70 év közöttieknél szinténA kutatók felhívták a figyelmet, hogy mivel megfigyeléses tanulmányról van szó, ok-okozati kapcsolatot nem tudnak bizonyítani – írták az Open Heart szaklapban.

Dr. Prashant Vaishnava, a Mount Sinai Kórház kardiológusa egyetért Bufalinóval abban, hogy a nyugalmi szívfrekvencia valószínűleg más szívkockázati tényezők mutatója. Mint mondta, továbbra is koncentrálniuk kell erre a szívverésre, amely egészen eltérő okok miatt is változhat.

“Az extrém módosulásokra mindig oda kell figyelni, hiszen például ha a szív rosszul kezd működni, a szívverés gyorsul, de a lassú sem jó” – tette hozzá Bufalino.

Pitvarfibrilláció – ez is lehet a gyors, szabálytalan szívverés oka

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.