A nők védik a férfiak szívének egészségét?

Kardiológusok megfigyelése szerint sokszor a nők jelentik be, kísérik el párjukat az egészségi szűrésekre, hiszen az urak hajlamosak legyinteni az enyhébb tünetekre.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a korai felismerés jelentőségére hívta fel a figyelmet – mindkét nem esetében.

A férfiak hajlamosak a halogatásra

Külföldi és hazai felmérések is igazolják, hogy a nők nyitottabbak az életmóddal kapcsolatos információkra és gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak. Az erősebb nem tagjai ugyanis hajlamosak félresöpörni az általánosabb panaszokat, többségük csak a párja unszolására jelenik meg orvosi vizsgálaton. Ugyanakkor az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium adatai valamint a magyar lakossági felmérések alapján a férfiak többet dohányoznak és több alkoholt is fogyasztanak életük során, mint a nők. Vagyis nekik különösképpen szükségük van támogatásra a korai felismerés érdekében. 

Az Egyesült Államok és hazánk férfilakossága körében is a szív-és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. Ezt követik a daganatos betegségek, míg a harmadik helyen az USA-ban a balesetek, míg Magyarországon az emésztőszervi megbetegedések állnak. A szív-és érrendszeri betegségek megjelenése férfiak körében már 50 éves kor előtt megkezdődik. Ezért rendkívül fontos a megelőzés és a korai megjelenés a szűrővizsgálatokon. A megelőzésben alapvető szerepe van az egészséges életmódnak és a szív-érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölésének.

Mi növeli a rizikót?

A szív- és érrendszer betegségei évszázadokkal ezelőtt nem is voltak jelen. Mára azonban eltunyultunk, rendszeresen többletkalóriát fogyasztunk, ráadásul szénhidrátban, sóban és cukorban gazdag gyorsételek formájában, dohányzunk, és jóval több a feszültség a napjainkban, mint száz évvel ezelőtt. Az emberi szervezet nem erre van konstruálva, hanem vadászatra, menekülésre, fizikai aktivitásra. Ám hiába feledkeztünk meg erről az elménkben, a testünk nem felejt, és rosszul reagál arra, ha egész nap a képernyő előtt ülünk. 

Látható, hogy a probléma gyökere sokszor a mozgásszegénység, így rendkívül fontos a rendszeres, tudatos testmozgás” – hangsúlyozza Vaskó doktor. – A magas vérnyomás, valamint az emelkedett koleszterin- és vérzsírszint életmódváltással és később, szükség esetén gyógyszeresen is kezelhető, rendszeres kontrollja elengedhetetlen. Ezen kívül fontos rizikófaktor a dohányzás, mely sok esetben már fiatalon is jelentős elváltozásokat okoz. Éppen ezért is adta ki korábban a Magyar Kardiológusok Társasága a kockázatokat csökkentő ajánlást az alábbi javaslatokkal:

  • rendszeres testmozgás, a testsúly normalizálása,
  • a dohányzás mellőzése,
  • a vérnyomás-, koleszterinszint és vérzsírszint normál tartományban tartása,
  • friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermék, szárnyasok, halak és olajos magvak rendszeres fogyasztása,
  • a telített- és transzzsírokat, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó ételek fogyasztásának visszaszorítása.

Miért szükséges a szűrés?

Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint a kialakult helyzetet visszafordítani. Éppen ezért fontos, hogy különösen, akiknél a családban már előfordult szív- és érrendszeri betegség, infarktus vagy stroke, esetleg nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, legalább kétévente panaszmentesség esetén is vegyenek részt szív- érrendszeri komplex vizsgálaton. Ennek a viziten túl része a nyugalmi- és terheléses EKG, a nagylabor, a szívultrahang, az arteriográfos érállapot felmérés és természetesen a vérnyomásmérés, testösszetétel meghatározás” – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Ugyanígy fontos felfigyelni a kisebbnek tűnő panaszokra is, mint pl. a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség. Természetesen az ismert, típusos panaszokkal is feltétlenül szükséges a kivizsgálás, mint például a terhelés során jelentkező mellkasi, gyomortáji vagy toroktáji akárcsak enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom, légszomj, szívdobogásérzés, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés.

Forrás: https://napidoktor.hu/index