A magas vérnyomás is lehet a demencia okozója

A fiatal felnőttkorban kialakult magas vérnyomás hajlamosíthat a demenciára – állítja egy nemrégiben megjelent kutatás.

A 45 éven felüliek körében gyakori egészségügyi panaszt jelent a magas vérnyomás – kapcsolata a későbbi demenciával mára már tudományosan jól megalapozott. Arról azonban kevesebb ismeretünk van, hogy a fiatalabb korosztály esetében mennyire lehet hajlamosító tényező a szív- és érrendszer ezen problémája.

A kutatók ennek feltárása érdekében közel huszonötezer ember adatait dolgozták fel. A résztvevők fele esetében megállapítható volt magas vérnyomás betegség, míg a másik fele egészséges vérnyomásúnak számított.

Az Amerikai Szívtársaság szakfolyóiratában, a Hypertension című lapban közölt vizsgálat eredményei szerint a 35-44 évesek körében a magasabb vérnyomás a későbbiekben gyakrabban járt együtt a demencia kialakulásával. Az eredmények szerint ezeknek a résztvevőknek az esetében az agy tömege is kisebb volt, ami magyarázhatja a későbbi szellemi hanyatlást is. Az alacsonyabb agytömeg ugyanis az agyi idegsejtek közötti kapcsolatok megritkulására utalhat.

A nagyobb tömegű agyban több az idegi kapcsolat és jobb az agysejtek közötti kommunikáció. Ha a magas vérnyomás miatt az agy vérellátása nem optimális, ezek a kapcsolatok zavart szenvedhetnek és az agysejtek károsodhatnak. Minél fiatalabb kortól kezdve van jelen ez a szervezetben, annál nagyobb esélye lehet a későbbi szellemi hanyatlásnak.

Ezért tehát minél korábban fedezik fel és kezelik valakinél a magas vérnyomást, annál jobb esélyei lesznek arra, hogy hosszú szellemi frissességnek örvendhessen. A vérnyomás csökkentésének módja az orvos által elrendelt gyógyszeres terápia mellett az egészséges, szívbarát étkezésben és a rendszeres testmozgásban keresendő.

Emellett nem árt felvenni a harcot a demencia többi kockázati tényezőjével: az elhízással, cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel sem és a dohányzás abbahagyása is jelentősen javíthat az agyunk egészségén.

Olvasd el ezt is!

Vaszkuláris demencia – miért fontos a vérnyomásérték?

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.