A koleszterincsökkentők gátolják a vérrögképződést

A vér koleszterinszintjét szabályozó gyógyszerek a legújabb kutatás szerint a veszélyes vérrögök képződését is megakadályozhatják.

A vérrögök agyi érkatasztrófa vagy szívroham kialakulását eredményezhet. A Blood folyóiratban publikáló kutatók kísérleti egerekben csökkentették a vérrögök méretét és stabilitását. A szakértők szerint a felfedezés új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. A Brit Szív Alapítvány úgy véli, hogy az izgalmas áttörés hatékonyabb kezelések kidolgozását eredményezheti. Nagy-Britanniában körülbelül 32 ezer ember hal meg vérrögképződés következtében.

shutterstock_2664065

A Reading Egyetem kutatócsoportja a vérrögképződést vizsgálta, és meglepődve tapasztalták, hogy az LXR fehérje is érintett. Az LXR proteinről már tudták, hogy segít a koleszterin szintjének szabályozásában, és a gyógyszergyártók az új gyógyszerek fejlesztésekor már célba is vették. A kutatók kimutatták, hogy az LXR fehérjét befolyásoló gyógyszerek a kísérleti egerekben csökkentik a vérrögök méretét és stabilitását.

Jon Gibbins professzor szerint jelentős felfedezésről van szó. „Bár a véralvadás létfontosságú a vérzés megakadályozása szempontjából, a rendellenes véralvadás a vérkeringésben, vagyis a trombózis azonban szívrohamot és stroke-ot válthat ki, amelyek Nagy-Britanniában minden más betegségnél több emberéletet követelnek évente. A kutatás eredményei alapján új, hatékonyabb gyógyszereket fejleszthetünk ki a trombózis megelőzésére” – állítja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.