A kalciumtabletták fokozzák a szívroham kockázatát

A kiegészítő kalciumpótlás növeli a szívroham kockázatát – erre a következtetésre jutottak a heidelbergi Német Rákkutatási Központ tudósai.

A kutatók összesen 23980 személyt vontak be a tízéves követéses vizsgálatba, amelynek során összehasonlították a szívrohamok gyakoriságát a kalciumtablettákat szedő és nem szedő csoport tagja között – olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).

A 15959 személy közül, akiknél nem volt kiegészítő kalciumpótlás, 851-en estek át szívrohamon. A vizsgálat adatai szerint a kalciumtartalmú étrend-kiegészítéses csoportban 86 százalékkal nagyobb volt a szívroham veszélye.

A heidelbergi kutatók a vizsgálat alapján azt hangsúlyozzák, hogy a kalciumpótlás növelheti a szívroham kockázatát, ezért óvatosan kell adagolni. Meggyőződésük szerint célszerűbb kiegyensúlyozott étrendre törekedni a csontritkulás megelőzéseként.

algopirin5

A Brit Szívalapítvány kiemeli, hogy azok a betegek, akiknek kalciumpótlást írtak elő, továbbra is szedjék a javallott készítményeket, ám esetleges aggályaikat beszéljék meg kezelőorvosukkal. A brit egészségügyi minisztérium szóvivője szerint alaposan elemezni kell a tanulmányt.

"Az emberek többségének nincs szüksége kalciumpótlásra. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend az összes szükséges tápanyagot, vegyi elemet biztosítja, beleértve a kalciumot" – hangsúlyozta a szóvivő.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.