A depresszió komolyan összefügg az agyvérzés valószínűségével

Sok a nem hagyományos kockázati tényező

Minél több depresszió-tünete van valakinek, annál magasabb a stroke, vagyis az agyvérzés kialakulásának esélye – állapították meg a kutatók.

Ha valaki depressziós, az agyvérzés nagyobb valószínűsége is fennáll – derül ki egy új kutatás eredményeiből. Minél több derpresszió-tünettel küzd ugyanis valaki, annál magasabb a stroke előfordulásának esélye.

Számos, jól ismert kockázati faktora van a stroke-nak. Ilyen a magas vérnyomás, a diabétesz, a szívbetegség. Kezdjük azonban megérteni, hogy léteznek nem hagyományos rizikófaktorok is, a depresszió tünetei pedig igencsak jelentős helyet foglalnak el ezen a listán” – fejtette ki Virginia Howard, a birminghami Alabamai Egyetem (UA) Közegészségügyi Iskolájának professzora.

A nem hagyományos kockázati tényezőknek szerepelniük kell a stroke-megelőzéssel kapcsolatos konzultációkon. A tanulmányban több mint 9500 feketebőrű és több mint 14 500 fehérbőrű ember vett részt az Egyesült Államokban – 45 évesek, illetve ennél idősebb voltak és sosem estek még át agyvérzésen.

A kutatók négy tételből álló depresszió-skálát használtak annak meghatározására, hogy az alanyok milyen gyakran érzik magukat depressziósnak, szomorúnak, magányosnak, s mennyire sűrűn fordul elő náluk sírási roham. Az átlagos, 9 éves nyomonkövetés során több mint 1260-an szenvedtek el stroke-ot közülük.

Összehasonlították egymással azokat, akiknek nem voltak depressziós tüneteik, azokkal, akik a skálán 1-3 pontot értek el, utóbbiaknál 39 százalékkal megnövekedett a stroke rizikója. Azon alanyoknál, akiknek a pontszáma 4 vagy ennél magasabb volt, 54 százalékkal nőtt az agyvérzés valószínűsége, azt követően is, hogy a szakemberek számításba vették az egyéb demográfiai tényezőket. 

Az emberek faja nem befolyásolta a stroke kockázatát – összegezte a Neurology: Clinical Practice szaklapban megjelent tanulmány. Egyik célja annak meghatározása volt, vajon a depresszió tünetei segíthetnek-e megmagyarázni a feketebőrű amerikaiak fokozott agyvérzés-kockázatát, különösen a déli országrészben.

„A hagyományos kockázati tényezők nem magyarázzák meg a stroke kockázatának minden különbségét a fajok között” – mondta el Cassandra Ford, a tanulmány társszerzője, az UA Ápolói Főiskola munkatársa. – “Az eredmények vegyesnek tűnnek azon néhány tanulmány között, amelyekbe bevonták a feketebőrű résztvevőket, és amelyek a stroke-hoz kapcsolódó faji és depressziós tüneteket vizsgálták.”

A depresszió gyakran marad észrevétlen és nem diagnosztizált a feketebőrű betegeknél, akikkel sajnos sűrűn előfordul, hogy kevésbé részesülnek hatékony ellátásban és kezelésben. A tanulmány rámutat arra, hogy további kutatásokra van szükség az agyvérzés nem hagyományos kockázati tényezőinek feltárására.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.