5 dolog, mellyel megjósolható a szív egészsége

Mindössze öt tényező felülvizsgálata elegendő ahhoz, hogy megtudjuk, vajon milyen esetünkben a szív egészsége s mekkora esélyünk van a szívkárosodásra. Lássuk ezeket.

Nincs szükség nagy tudományra ahhoz, hogy a szív egészsége megjósolható legyen. Elég, ha felülvizsgáljuk, hogyan állunk az alábbi tényezőkkel:

  • magas vérnyomás
  • testmozgás
  • testtömeg-index
  • zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
  • dohányzás

ver

“Ez az 5 dolog közel ugyanolyan pontos eredményt ad a szív egészségét illetően, mintha megmérnék koleszterin szintünket és vércukorszintünket” – mondta el Valentin Fuster orvos, PhD, a Mount Sinai kórház kutató orvosa egy új tanulmány kapcsán. – “A fenti öt kockázati tényező átfedi azt, amit a véreredményben láthatunk. Csaknem 100 százalékban pontos” – tette hozzá.

Fuster és kollégái közel 4 ezer irodai dolgozót tanulmányoztak Madridban, 40 és 54 éves kor között, akiknél a szív egészsége megfelelő volt, nem küzdöttek szívproblémával. Abból a célból hasonlították össze Fuster 5 tényezős pontszámát (Fuster BEWAT) és az Ideális Kardiovaszkuláris Indexet (ICHS), hogy 2020-ig 20 százalékkal javítsák az amerikaiak szív-és érrendszeri egészségét.

A BEWAT az 5 felsorolt rizikófaktorra esküszik – magas vérnyomás, testmozgás, testsúly, étrend és dohányzás, míg az ICHS ezeket, valamint a vértesztet, vércukor- és koleszterinszintet tartalmazza.

A kutatók ultrahanggal és CT-vel vizsgálták a nőket és férfiakat, a szívbetegség korai jeleit keresve – mint például plakk-felhalmozódás az artériákban. A szív, a lábak ereiben, az aortában és két karotid artériában, mely a fejhez és a nyakhoz szállít vért. Mindezeket azért vizsgálták, hogy lássák, hogyan hasonlíthatók egy személy eredményeihez a Fuster-BEWAT pontozásban, mely életmódjukat és magas vérnyomásukat tükrözi, valamint az ICHS-hez, mely az életmód mellett a magas vérnyomás, vércukor- és koleszterin eredményeket emeli ki.

Kiderült: minél jobb volt valakinek a pontszáma az ICHS vagy a Fuster-BEWAT teszten, annál kevésbé mutatta az illető az artériák elzáródásának jeleit. A két pontozás közti korreláció abszolút jó szolgálatot tett abban, hogy megjósolják, fenyegeti-e a személyt szívbetegség.

5 fontos tényező a szív egészsége kapcsán:

  • A vérnyomásnak 120/80 alatti értéket kell mutatnia.
  • A testtömeg-index (BMI) 25 alatti értéket mutasson.
  • Több mint 4 adag zöldséget, gyümölcsöt célszerű enni naponta.
  • Hetente 150 percet vagy ennél többet kell közepes tempóban mozogni, avagy 75 percet, esetleg többet erőteljesebb tempóban.
  • A dohányzás mellőzött, vagy legalább az elmúlt évben nem jellemző.

Az eredmények szerint csupán a tesztelt nők és férfiak 6,5 százaléka felelt meg mindegyik elvárásnak. A Fuster-módszer meglehetősen közelállt az ICHS-programhoz. Így például egy dohányos, vagy közelmúltban még dohányzó ember 140/90-es vérnyomással, kevés mozgással és több mint 30-as testtömeg-indexszel, rossz étrenddel mind az 5 rizikófaktort magáénak tudhatja: érrendszerének 31 százaléka már beteg.

Edward Fisher orvos, PhD, a New Yorki Egyetem Egészségügyi Iskola Szív-és Érrendszeri Betegségek Megelőzésével foglalkozó központjának vezetője egyetért azzal, hogy mindkét módszer hatékonyan jósolja meg a szív egészségromlását, a betegség közeledtét. S a vérnyomás kivételével túl szinte minden tényező az életmódunkhoz kötődik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php