Vegyük komolyan az allergiás tüneteket!

Az allergiás tüneteket komolyan kell venni – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Nékám Kristóf a Reggeli napidoktorban.

A tavasz beköszönte nem csupán a virágokat, de az allergiás tüneteket is előcsalogatja. Erre az időszakra azonban lehet előre készülni, sőt a kezdeti allergiás jeleket érdemes minél hamarabb kezelni. Amíg az allergiás tünetek nem erőteljesek, addig hajlamos az ember legyinteni és emiatt az allergia kiteljesedhet, súlyosbodhat.

Vannak olyan tünetek, például atkaérzékenységet alapul véve, amelyek nem is szezonálisak, hanem időjárástól függetlenül fennállhatnak. Egy egyszerű orrdugulás, folyó orr jelezheti a problémát, mégis nagyon sok beteg, aki nem tulajdonít jelentőséget a szervezet jelzéseinek. Mivel ez nem életveszélyes, hanem inkább életminőség rontó tünet, ezért könnyen hozzá lehet szokni és emiatt sokan figyelmen kívül hagyják az allergia kezdeti tüneteit.

Prof. Dr. Nékám Kristóf azt javasolja, hogy tudatosan kellene figyelnünk testünk jelzéseit és meg kellene próbálni beazonosítani, hogy mi válthatja ki az allergiás reakciót. A beteg-orvos együttműködés, akkor tud igazán eredményes lenni, hogyha a páciensek ismerik testük jelzéseit, így már könnyebb felállítani az enyhülést hozó gyógymódot.

Egyetértett abban a szakértő Kertész Zsuzsával, hogy a lélek egyensúlya és ereje nélkül általában nem lehet megoldani az allergiát. A pszichés gondok megoldása egyre inkább előtérbe kerül az allergia kezelésénél, mivel sokszor lelki problémából eredeztethető.

Fejős Éva szerencsére ki tudja védeni az allergiás reakciókat, ha elkerüli a számára allergén étkeket, például a tengeri herkentyűket. Rengeteg allergént viszont nem tudunk kikerülni, így folytonos allergiás veszélyben lehetünk.

Az allergia kezelésénél szintén fontos szerepet játszik a tudatosság és rendszeresség. A kezeléshez gyakran használt szteroidos injekciókat nem javasolja Prof. Dr. Nékám Kristóf. Rövid távon enyhülést nyújthat, de hosszú távon a tünetek tömegét fogja kiváltani. Az allergia kezelési koncepciója az, hogyha a tünetek elkezdik zavarni az életminőséget érdemes minél hamarabb szakértőhöz fordulni, mert így szinten tartható vagy teljesen orvosolható a probléma. Itt nem arról van szó, hogy a későbbi időkben érzéktelenné válna a beteg egy kezelés fajtával szemben, hanem a későbbi tünetmentesség valószínűsíthető a korábban elkezdett terápiával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.