Védekezzünk a felfázás ellen derékmelegítővel

Dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász felhívta a figyelmünket arra, hogy nem csak hidegben, de a nyári időszakban – főként a rövid szoknyák miatt – is fel lehet fázni, nem is akárhogy.

A felfázás különösen a nőket érinti, és nagyon gyakori betegség. Kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár. A hólyaghurutot a köznyelvben felfázásnak is hívják, mely elnevezés csak részben helytálló. Valóban okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de kiválthatják bakteriális fertőzések is. „Ha az ember vigyáz, és egyszer nem fázik fel, akkor nincs rendszeres visszatérő húgyuti fertőzés” – kezdi Dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász.

Mi okozza a panaszokat?

Mind a két esetben a hólyag nyálkahártyájának gyulladása okozza a panaszokat. Miután a húgycső külső nyílása közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A hüvely nyílása is közel van a húgycsőhöz, így a hüvely flórájának megváltozása miatt megtelepedett baktériumok is komoly veszélyforrást jelenthetnek.

A személyes higiénia is szerepet játszik a betegség előfordulásában. Azok a nők, akik például székelés után rossz irányban törlik meg végbélnyílásukat, gyakrabban szenvednek felfázástól, mint azok, akik helyesen, hátrafelé – tehát lentről felfelé – teszik.

Szó szerinti felfázásod pedig lehet attól, hogy mezítláb mászkálsz otthon, vagy nem elég vastag a cipőd talpa, de uszodában a vizes fürdőruha is okozhatja. „Az tudni kell, hogy nem csak a téli hidegben, hanem nyáron a miniszoknya és a hűtőpultok miatt sokkal gyakoribb a húgyhólyaggyulladás.” – figyelmeztet Szőczei doktornő.

Tünetei a szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger,a vizelet csípős, szagos, sötét színű,a vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban,a fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

hippsy_derekmelegito

Védekezzünk a hideg ellen

Régebben az emberek sálat kötöttek a derekukra, de azért van kényelmesebb megoldás is, a derékmelegítő. Az előnye, hogy praktikus, nincs rajta cipzár, kényelmes, ráadásul színes is, tehát kombinálni lehet a ruhatárad többi tagjával. És ami a legfontosabb, hogy melegen tart, és ezáltal segít megelőzni a felfázást. „Tavaly óta van „light” verziója a derékmelegítőnek.” – meséli Krén Judit szakértő – „Akik légkondicionált irodahelyiségben dolgoznak, azoknak jó lehet.”

Ez egy nagyon jó minőségű, stretch pamut anyagból készült ruhadarab, ami pont ott szigeteli a derekat, ahol szükség van rá. Védi a vesét, a hát alsó részét és persze a női nemi szerveket. Ez egy olyan ruhadarab, amit akkor kezdesz el igazán értékelni, amikor elkezded hordani, mert tényleg kényelmes viselet.

A legnagyobb gond a megelőzés terén az a manapság nagyon elterjedt csípőnadrágok miatt van. Már a gyerekek is ilyen nadrágokat hordanak. Ha lehajolnak, leülnek kilóg a derekuk, de már gyermek méretben is kaphatók a derékmelegítők.

Forrás: