Vasból is megárt a sok – a hemokromatózisról

A vashiányos állapotról már mindenki hallott, kevesebben a vastúltengésről. Dr. Várkonyi Judit hematológus ennek a különös betegségnek az okairól beszélt a Csak csajok műsorában.

A hemokromatózis nevű rendellenességről elég ritkán hallunk, de nagyon is létező betegség. Dr. Várkonyi Judit hematológus, egyetemi docens szerint sokkal gyakoribb a vastúltengés előfordulása, mint korábban a szakemberek gondolták. A eddigi felmérések alapján minden kétszázadik embert érint. A felmérések alapján kialakulása evolúciós okokra is visszavezethető.

A genetikai úton öröklődő vastúltengés a Föld északi féltekén jellemző. A történeti okok egyszerűek. Az ínséges jégkorszaki időkben több esélye volt annak a túlélésre, akinek több vasat tartalmazott a szervezetük. Ezért alakulhatott ki a hajlam.

A vastúltengés az anyagcserezavarok közé tartozó genetikai betegségek egyike, melyet a szervezetben kórosan felgyülemlett vas okoz. Gyakran használt szinonimák a sziderózis, hemosziderózis. Két típust különböztetünk meg: primer vagy öröklődő formát, valamint szekunder vagy szerzett formát.  A szekunderforma elégtelen vörösvértestképződés esetén, valamint előrehaladott májbetegségek esetén jelenhet meg. Nagyon ritkán a gyakori vérátömlesztések alkalmával is vastúltengéses lehet a beteg.

Ez az örökletes betegség általában a férfiakra jellemző. Az ok egyszerű. Hiába örökölte egy nő a vastúltengéses betegséget a fiziológiás körülmények mások egy nő esetében. A havi vérzés, a terhesség, a szülés, a szoptatás mind vasat vesz el a szervezettől. Mi több, ha egy nő vegetáriánus is kialakulhat kritikus vashiány is. Természetes módon a legtöbb vashoz a húsok fogyasztásával juthatunk.

A vastúltengés tünetei nagyon diszkrétek és nem specifikusak, nem könnyen lehet rájönni. A beteg általában fáradékonyságról, ízületi fájdalomról panaszkodik. Az egy figyelemfelkeltő jel lehet, ha valakinek – akár télen is – barna a bőre, ez már egy nagyon késői tünet. Laborvizsgálat nélkül a betegség kimutathatatlan.

Mivel a vas felhalmozódik a szervezetben és lerakódik a különböző szervekben – elsődlegesen a májban, endokrin mirigyekben – komoly problémákat is okozhat. Ilyenek például a májzsugor, májcirrózis. A legjobb lenne itt is a megelőzés, mivel ha felismerik a betegséget megelőzhetők a szervi károsodások.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.