Újra itt az allergiaszezon

Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus beszélt az induló allergiaszezonról a Csak csajok műsorában.

Februártól kezdve a barkás növények, mint például a nyír vagy a mogyoró már allergén polleneket bocsát a levegőbe. Szerencsére ettől nem sokan szenvednek, de érdemes felvértezni magunkat.

„Az allergiát nem a lelki problémák váltják ki, azok csak súlyosbítják.” – kezdi Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus – „Ilyenkor jobban megérzi az ember a bajait, kevésbé figyel a gyógyszer szedésére.” A professzor szerint nem is magával a betegséggel van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy nagyon sok minden hátráltathatja a tünetek elmúlását. Lefogyhatunk, elköltözhetünk, kerülhetjük a „zöldeket”, de a tünetek okozója annyira komplex jelenség, hogy nem tudunk kilépni a körből.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek például a pollen, az állati szőrök, az atka, a különböző állatok mérgei, a mikroorganizmusok, az élelmiszerek, a gyógyszerek, a vegyszerek, a nehézfémek.

Itt a tavasz, itt az allergia

Áprilistól kezdve beindul a tényleges allergiaszezon. Ekkor indulnak virágzásnak a gabona- és pázsitfűfélék, amelyek szénanáthás vagy akár asztmás rohamokat is okozhatnak. Erősítsük immunrendszerünket helyes táplálkozással és sok testmozgással. Kerüljön a tányérunkra minél több friss zöldség és gyümölcs, de fogyasszunk sovány húsokat és halakat is.

Fontos az étkezés

Fogyasszunk étrendünk kiegészítőjeként különböző vitaminokat is: az A, B, C és E-vitaminok hatásosak az allergia elleni harcban, hiszen védik a nyálkahártyát és antiallergének. Fontos még a cink, a magnézium és a kalcium fogyasztása is. Ezeket leginkább az olajos magvakban találhatjuk meg, de fogyaszthatjuk őket napi egy pezsgőtabletta formájában is.

Mik a gyermekek tünetei?

„Senki nem allergásnak születik.” – hívja fel a figyelmünket Nékám doktor – „Hozunk, vagy nem hozunk magunkkal több rizikó tényezőt, és minél több ilyen van annál valószínűbb, hogy allergiások leszünk.” De ez még nem feltétele az allergiának. A legjobb megoldás, ha megbeszéljük egy allergológussal a kórelőzményeket és a tanácsait követve, kerüljük a számunkra kritikus allergéneket.

shutterstock_40667593

A gyerekeknél is nagyon fontos odafigyelni az allergiára. Az ő esetükben, ha a szülők is allergiásak erős a hajlam arra, hogy a maguk is azzá váljanak, ezért fontos még időben észrevenni a tüneteket és kezelni azokat.

Egész kicsi gyerekeknél nehezebb észrevenni, hogy allergiásak. A leggyakoribb jelek, ha a gyermek gyakran szenved felső légúti betegségben vagy ismétlődő középfül gyulladása van. Gyakori jel még az is, ha az arcukon illetve a hajlatokban ekcémás tüneteket látunk. Az egyik legszembetűnőbb az orrukon kialakuló harántredők, amit úgynevezett allergiás szalutálásnak hívunk. Az immunterápia is inkább a gyermekeknél hat, hiszen náluk még nincs teljesen kialakulva az allergia.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.