Ugye szedjek probiotikumot is?

Manapság már szinte mindenki hallott a probiotikumokról, de tudjuk is, hogy mire jó pontosan? Dr. Torzsa Péter foglalkozás-egészségügyi szakorvos segített eloszlatni a félreértéseket.

Közeledik az ősz, vége a nyaralási szezonnak, gyermekeink visszakerülnek az óvodába, iskolába mi pedig a munkahelyünkre. Ilyenkor jobban ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek. Ezek elkerülésében nagy segítségünkre lehetnek a vitaminok és a probiotikumok. Dr. Torzsa Péter foglalkozás-egészségügyi szakorvos beszélt a probiotikumok fontosságáról.

A gyermekek szinte rögtön elkapnak valamilyen betegséget a közösségben, mi pedig mehetünk szabadságra. Ennek oka, lehet hogy a gyermek szervezete nincs is felkészülve erre a hatásra. Ezért tanácsolja Torzsa doktor, hogy készítsék fel a szülők a gyerekeiket erre az alkalomra. A nyáron vitamindúsan kell étkezni, zöldséggel, gyümölccsel. Nagyon fontos – amit el szoktak felejteni – az alvás. Egy kialvatlan fáradt gyermek sokkal fogékonyabb a fertőzésekre.

A legfontosabb védelmi vonalunk

Torzsa doktor egy találós kérdéssel folytatta magyarázatát, amit gyakran a szülőknek is feltesz: „Mi az a legfontosabb védelmi szervünk, aminek ha felborul az egyensúlya, könnyebben kialakulhat fertőzés?„ A jó választ a Reggeli műsorvezetője Barabás Éva adta meg: „Szerintem a gyomrunk…” – vagyis a bélflóra.

A bélrendszerünk 70%-át teszi ki a védekező rendszerünknek, és ha itt nincs egyensúly könnyen kialakulhat fertőzés. A probiotikumok pedig, pont itt hatnak, ezért is fontos ezeket a készítményeket beépíteni a mindennapok étkezéseibe. A joghurt például segít, de sajnos, ha felborul a bélrendszer egyensúlya ezek sem tudnak már segíteni, inkább megelőzésre szolgálnak. „Ekkor jönnek szóba a probiotikumok, amik abban segítenek, hogy pótolják a jótékony baktériumokat.” – magyarázza Torzsa doktor – „A védekező képességünket is segíti.”

Kísérletek kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik – bár egészségesek voltak – kaptak probiotikumot ritkábban kaptak felső légúti megbetegedéseket, sőt az esetleges betegség időtartama csökkent.

Ha már megbetegedtünk…

Akkor is segítenek a probiotikumok, ha már betegek vagyunk. Emellett fontos a c-vitamin, valamint az hogy orvoshoz forduljunk, ha lázas megbetegedésben szenvedünk. Bakteriális fertőzésben szenvedünk és antibiotikumot kell szednünk érdemes probiotikumot szedni. Erre azért van szükség, mert az antibiotikumok gyakran hasmenést okoznak, felborítják a bélflórát.

Torzsa doktor maga is meglepődött, mert a fiatalabb generáció, ha antibiotikumot kap, már úgy megy a rendelőbe, hogy „ugye probiotikumot szedjünk mellé?”

A különböző probiotikumok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így nem fejtenek ki azonos hatást. Eltérnek például abban, hogy túlélik-e a gyomorsav és az emésztőenzimek támadását, vagy mennyire képesek az immunrendszert kedvezően befolyásolni, illetve termelnek-e vitaminokat.

Egy készítmény nem attól hatékony, hogy hány fajta probiotikumot tartalmaz, hanem attól, hogy a készítmény a pozitív hatást képes-e kiváltani az emberi szervezetben. Ez utóbbi pedig a probiotikus baktérium tulajdonságaitól függ. Ugyanis a probiotikumok alkalmazása esetén nem egyszerű baktérium pótlásról, hanem a szervezet egészséges működésének elősegítéséről van szó.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.