Szürkehályog – a szemünket borító fehér vízesés

A látásromlással és akár látásvesztéssel is járó szürkehályog előfordulásának esélye korunk előrehaladtával egyre nő, ám kezelhető.

Egészséges állapotában a szemlencse áttetsző. Ahogy öregszünk a víztartalma és rugalmassága csökken. A szürkehályog a szemlencsénk maradandó elhomályosulásával, elszürkülésével járó betegség. Az esetek többségében mindkét szemet érinti, jellemzően időskorban alakul ki. Leggyakoribb formája az időskori szürkehályog, amely az időskori látáscsökkenés és vakság vezető okát képezi. Előfordulása 65 év felett közel 70 %-ra tehető.

A szürkehályog, azaz cataracta orvosi neve egy görög szóból eredeztethető, melynek jelentése: fehér vízesés. Az ókori görögök a homályos látást a szemet fedő vízfátyolhoz hasonlították, mely egy igen művészi megfogalmazása a szürkehályognak.

Miért alakul ki a szürkehályog?

A szürkehályog kialakulásának oka, hogy a szemlencsében a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége kórosan megnő, a fehérjék kicsapódnak, ami a lencse átlátszóságát csökkenti.

2ig5sfit

A homályos látás okai

A betegség lehet genetikailag meghatározott vagy veleszületett: a terhesség első hónapjaiban elszenvedett méhen belüli vírusfertőzés okozhatja (pl. rubeola). Fizikai és kémiai behatás egyaránt eredményezheti, így anyagcserezavar (pl. cukurbetegség) szintén okot adhat a szürkehályog kialakulására, de lehet belső elválasztású mirigy betegségének következménye is. Igen ritkán gyógyszermellékhatás okozza. A szem sérüléséből is eredhet. A helytelen életmód, a dohányzás egyértelműen növeli a szürkehályog kockázatát.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog könnyen felismerhető szembetegség, mivel látható, a páciens által érezhető változásokon alapszik. Akár szabad szemmel is látható tünetei vannak. A homályos látás az első tünete, olyan, mintha piszkos ablakon néznénk keresztül. Szürkületben csökken a látásélességünk, erősebb szemüvegre van szükségünk, kialakulhat kettős látás és erős fény hatására szemünk káprázik.

shutterstock_16528591

A tünetek észlelésekor érdemes megvizsgáltatnunk szemünket, ugyanis előfordulhat, hogy látásunk romlásának hátterében a szürkehályogtól eltérő betegség áll.

A szürkehályog kezelése

Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem igazán lehet, gyógyszerekkel nem befolyásolható. Mindenképp orvosi beavatkozás szükségeltetik a látásunk helyreállításához, mely kb. fél órát vesz igénybe.

A szürkehályog a szemészeti műtét során eltávolítható a lencse tokjával és anélkül. A lencsemag ultrahanggal darabjaira törhető, majd orvosi lézerrel egy kis bemetszés történik. A lencse eltávolításával egyidejűleg műlencsét ültetnek be.

A műlencsék rugalmas és szövetbarát anyagból készülnek, melyeket a szem reakciómentesen elfogad. A műlencséknek köszönhetően a korábbi fénytörési hiba korrigálására is lehetőség van. Ezzel csökkenthető a bifokális, a távoli és az olvasószemüveg szükségessége.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.