Szemtelen betegség az árpa

A szem egyik leggyakoribb betegsége az árpa. Ez a kis duzzanat akkor keletkezik, ha a mirigyek begyulladnak. Dr. Ungváry Lilla szemész segített a betegség megértésében.

Az árpa az egyik leggyakrabban előforduló szembetegség. A tipikus okok közé tartozik a szénhidrát anyagcsere zavara – gyakran a cukorbetegség jele is lehet – , a szennyezett környezet, a smink, ami elzárva mirigyeket gyulladást okoznak, az immunrendszer legyengülése, a szemhéj gyakori megdörzsölése. Kisgyermekeknél követheti a felső légúti hurutos megbetegedéseket.

Hogy alakul ki?

Az árpa, másnéven hordeolum apró gyulladásos tályog, ami a szemhéjszél ún. Meibom-féle olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális fertőződése kapcsán jön létre. A mirigyek kivezető csöve a szemhéj szélre merőleges, a gyulladás itt alakul ki. Az elzáródás miatt felgyűlik a váladék, amely képtelen kijutni és apró göbök keletkeznek.

Az árpa nyílhat a szemhéj szemgolyó felőli, belső oldalán, ezt belső árpának (Hordeolum iternum) nevezzük, de nyílhat a bőrrel fedett, külső felszínre is, ez a külső árpa (Hordeolum externum). Egy időben, egymás mellett több árpa is megjelenhet.

Az árpa tünetei

Az árpa tünetei közé tartozhat a duzzadt, fájdalmas, vörös szemhéj, előre hajolva nyomásérzet, váladékozás, a szemhéj alatti tapintható göb. A szemhéj bepirosodik, megduzzad, az árpát körülvevő területen fájdalom jelentkezik. A külső árpa különösen feltűnő, piros, érzékeny duzzanat képében jelentkezik a szemhéj széle alatt.

A belső árpa nem mindig okoz látható csomót. A látás kicsit homályos lehet a belső árpa felszínén meggyűlő, onnan elúszó váladéktól. Az is megeshet, hogy a felső szemhéjban növekvő árpa finoman eldeformálja a szaruhártya felszínét, ami szintén zavarhatja a látást. Jó hír azonban, hogy a szemgolyót, annak egészségét – tehát a látóképességet – ez a betegség nem érinti.

Nem csak a kamilla a jó megoldás

Bár gyermekkorunkban és napjainkban is gyakran egyszerű kamillateás vattával törölgettük az árpát manapság az orvosok és Ungváry doktornő sem ajánlja kizárólag ezt a módszert. Manapság elsősorban kenőcsökkel, szemcseppekkel, illetve párakötéssel – több rétegű kötés, két száraz réteg közé egy nedves gézlapot ragasztanak a szemre, ami párás környezetet hoz létre, amitől könnyebben kifakad a duzzanat és távozik a felgyülemlett genny – gyógyítják az árpát.

Ha nem nyílik meg magától az árpa, műtéti beavatkozásra kerül sor. Visszatérő árpa esetében elengedhetetlen a szövettani vizsgálat, mivel a Meibom mirigy rosszindulatú daganata hasonló megjelenésű.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.