Stevia, azaz mézfű a cukorbetegeknek

Dr. Ferenc Ildikó diabetológus a cukorbetegek diétájának modern kialakításáról és az édesítőszerek fontosságáról beszélt a Csak csajok műsorában.

Több száz évvel ezelőtt a cukor még luxusterméknek számított és csak fokozatos elterjedése után lehetett bárhol, megfizethető áron hozzájutni. A XX. században már nem csupán cukor és méz állt rendelkezésére az édes íz kedvelőinek, hanem egyéb alternatívákat is alkalmaztak. Az édesítőszerek és cukorpótlók fogyasztása már nem számít különlegességnek. Arról nem is beszélve, hogy az édesítőszerek jelentősen megkönnyítették a cukorbetegek életét is.

„A répacukor, azaz a szaharóz egy luxus szénhidrát, amire a szervezetünknek nincs szüksége.” – kezdi Dr. Ferenc Ildikó diabetológus – „Különösen így van ez a cukorbetegek esetében, akik a terápia részeként az étrendi kezelést mindenféleképpen meg kell, hogy tartsák.”

Egyesek és kettesek

Az l-es típusú cukorbetegeknél a hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak, ennek következménye lesz az abszolút inzulintermelés hiánya. Ők legtöbbször gyermekek, serdülők, vagy fiatal felnőttek. Többnyire hirtelen, rövid idő alatt alakul ki a diabétesz.

A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban, legtöbbször túlsúllyal rendelkezőknél jelentkezik. Kezdetben csak az étkezésre kiváltott inzulinhatás csökken, a béta-sejtek működnek, sőt kezdetben inzulin túltermelődés is fennállhat.

Modern felfogás a diabetológiában

Korábban a cukorbetegek diétája a „tiltásokon alapult”. Szerencsére napjainkban már inkább a mennyiségi korlátozásokban hisznek a szakemberek. A modern gyógyászatban a páciens életminőségét szeretnék megtartani, esetleg javítani, ha ez lehetséges magyarázza Ferenc doktornő. A főbb irányvonal a „mennyiségek ésszerű, bioritmus és inzulin elválasztás szerinti elosztásán” alapszik.

Mivel édesítsünk?

A mesterséges édesítőszerek – az aszpartam, a ciklamát, az aceszulfát – közül legtöbbször az aszpartamot használjuk, mert ennek az íze közelíti meg legjobban a cukorét. Mivel az édesítőszerek ételadaléknak, étrendkiegészítőnek számítanak ezért az élelmiszer felügyelő hatóság engedélyével lehet csak használni. Az engedélyezést pedig kutatások előzik meg.

A természetes édesítő anyagok esetében nem végeztek még széleskörű kutatásokat, de 2011-ben engedélyezték a steviából készült édesítő anyagok forgalmazását, ami egy teljesen természetes édesítő, hiszen egy növényről van szó. A steviát évezredekkel ezelőtt is használták, az indiánok édesfűnek nevezték, hazánkban mézfű néven is ismert.

„A növény hatóanyaga egy steviol-glükozid, amit úgy hívunk, hogy rebaudiozid A, ez adja a növény édes ízét.” – sdf – „Ezt alkohol és víz segítségével természetes módon vonják ki, úgy mintha egy teát főznénk meg. Ez után a kristályosítják a könnyebb felhasználhatóság érdekében.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.