Stevia – az édesítő növény

Klima Anita dietetikus a nemrég engedélyezett stevia nevű növényről és annak édesítő hatásáról, felhasználásáról és előnyeiről beszélt a Csak csajok műsorában.

Ki a fogyókúra, ki az egészsége megőrzése miatt, de sokan próbálnak alternatívát találni a cukor helyettesítésére, így a boltok kínálatában is nő az édesítőszerek száma. A természetes cukorpótlás híveinek jó hír, hogy egy újabb édesítőszerrel nőt a kínálat. A stevia – magyarul jázmin pakóca – nevű növény kivonatával is készülhet édes étel, ital és a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mi az a stevia?

A Paraguay-ból származó növényt dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték. A Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál.

Nem okoz fogszuvasodást, és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla! Kiemelkedő még a növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas a C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma, emellett cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mire jó pontosan?

„A fogyókúrához már rég óta keresik az emberek azokat az édesítőszereket, amik alacsony energia vagy kalóriatartalmúak” – kezdi Klima Anita dietetikus. Magát a növény az indiánok rosttartalmánál fogva gyógynövénynek használták. Ekkor fedezték fel, hogy másra is lehetne használni a növényt.

Az ezernyolcszázas években egy botanikus „újra” felfedezte a steviat, amikor is elkezdett a növénnyel kísérletezni. A növényt magát rég óta ismerjük, de csak nemrég fejeződtek be a kutatások, amik arra irányultak, hogy milyen hatással bír a stevia az emberi szervezetre. Az EU ennek megfelelően most engedélyezte a forgalomba hozatalát.

Hogy készül a „termék”?

Előnye az eddig alkalmazott édesítőszerekhez képest, hogy teljesen természetes eredetű. Levegőn szárítás után kivonják belőle az édesítő anyagot és már kész is van a kivonat, amit nagyon erős íze miatt hígítani kell. A levélnek magának nem olyan édes az íze. Bolti forgalomban por, tabletta, oldat, szárított növény formájában egyaránt megtalálható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.