Probiotikummal a bélflóra védelméért

A nem megfelelő táplálkozás vagy betegség miatti bélflóra károsodás probiotikummal könnyűszerrel kezelhető.

Dr. Torzsa Péter családorvos a hideg idő végével, a tavasz közeledtével még mindig rengeteg felső és alsó légúti megbetegedéssel találkozik. Ezeket a betegségeket okozhatják vírusok, baktériumok. Az orvos a betegség függvényében antibiotikumot írhat fel, melynek köszönhetően hasmenés alakulhat ki, amely felboríthatja a bélrendszer működését.

A bél fontos szerepet játszik a tápanyagok és vitaminok felszívódásában, ám kevesen tudják, hogy immunrendszerünk serkentésében is segédkezik. Betegség esetén meg kell próbálni visszaállítani a jótékony bélbaktériumokat. Az egyensúlyt és ezeket a baktériumokat probiotikumokkal állíthatjuk vissza.

A bélflóra helyreállítása nélkül hasmenéses panaszai, hasi puffadása és görcsei lehetnek a betegnek. A felnőtteknél 5-30% az antibiotikumok miatt kialakult hasmenés, a gyermekeknél ez 40%-ra is tehető. Gyakran az antibiotikum szedése után akár két hónappal megjelenhet akut hasmenés.

Nagyanyáink betegségek alatti „gyógyító” húsleveseinek hatékonyságára Barabás Éva, műsorvezető utalt, melynek hatásosságát a szakértő is alátámasztotta. A húsleves is probiotikumot tartalmaz, de a fehérjedús, rostdús étkezés hasonlóan erősíti védekezőképességünket. Megfigyelhető, hogyha a bélflóránk egyensúlya felborul, abban az esetben sokkal nehezebben lábalunk ki a betegségekből és hajlamosak leszünk újabb fertőzésekre is.

Egészségünk megőrzésének érdekében a legfontosabb a megelőzés. A rendszeres és tápanyagdús táplálkozás nagyban befolyásolja egészségi állapotunkat. A helyes étrend jelen esetben a minél kevesebb cukrot, a zsírszegény ételeket és a mértékletes húsfogyasztást takarja. A változatosságon van a hangsúly: zöldség, tejtermékek fogyasztása ajánlott.

Ám sokak nem fogyasztanak/fogyaszthatnak elég ilyen terméket, ebben az esetben Dr. Torzsa Péter javaslata szerint különböző készítmények pótolhatják pl. antibiotikum szedése miatt legyengült szervezetünkben a szükséges probiotikumot. Az egészséges és helyes étrend azonban megóvhat minket a bélflóra károsodástól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.