Polip – a jóindulatú daganat

Dr. Junger Éva belgyógyász a testünk jóindulatú daganatáról a polipokról beszélt a Csak csajok műsorában.

A polip eredendően egy jóindulatú daganat. Több fajtája is létezik, többek közt kialakulhat a szervezetben méhszáj-polip, vastagbél polip, de megtámadhatja a légutakat is, sőt az orrunkban is előfordulhat. Méretük igen változó, gyufafej nagyságútól a diónyi méretűig.

Jelenlétük nem mindig okoz panaszt, fölfedezésük azonban fontos, többek között ezért is ajánlott rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon. Vannak, amelyek működési zavarokkal hívják fel a betegek figyelmét – az orrpolip például légzési nehézségeket okoz.

„Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben.” – kezdi Dr. Junger Éva belgyógyász – „Az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások, ezek a polipok. Az orrpolip, az arcüreg polip, a méhpolip a leggyakrabban előforduló.”

Bár a diagnózis első hallásra ijesztő lehet, valójában nincs ok aggodalomra, a „váratlan vendégektől” ugyanis az esetek nagy részében könnyű megszabadulni. Az emésztőrendszer több pontján is kialakulhatnak polipok: a nyelőcsőben, a gyomorban, a vékony-, a vastag- illetve a végbélben.

Sajnálatos tény, hogy hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében épp egy elhanyagolt polip áll. A nyálkahártya – kezdetben jóindulatú – burjánzását akár bélgyulladás is okozhatja, ezért is fontos, hogy szakemberre bízzuk a tünetek kezelését.

Könnyű diagnózis?

A polipok diagnosztizálása ma már nem okoz kihívást az orvosoknak, számodra azonban életmentő lehet – különösen akkor, ha a családban előfordult már a vastagbél rákos elváltozása.

"Orvosi szempontból a legveszedelmesebb, amiről többet hallunk az a bélpolipok.” – folytatja Junger – „Azt mondják ötven éves korunkra minden második embernek legalább egy ilyen egy centinél nagyobb polipja van. Ez egy jóindulatú elváltozás viszont elfajulhat. ”

Mivel a polipok az esetek nagy részében nem okoznak tünetet, az ötven év fölöttiek számára javasolt a kolonoszkópiás vizsgálat elvégeztetése. A polipok leggyakrabban a méhszájon alakulnak ki, a méhnyálkahártya túltengéséből.

A sejtburjánzás az esetek jelentős részében jóindulatú, a későbbi onkológiai kockázat miatt azonban érdemes azt eltávolítani. Kisebb változatuk egyáltalán nem okoz panaszokat, a nagyobbak jelenlétére azonban fokozott váladékozás, vérzés vagy megfoganási nehézség hívhatja fel a figyelmet. A kialakulását okozhatják hormonális változások, illetve gyulladásos folyamatok. A méhszájpolipot az évenként esedékes nőgyógyászati szűrésen diagnosztizálja az orvos, eltávolítása egy apró beavatkozás során történik.

A betegség létrejöttének pontos mechanizmusa nem ismert, feltehetően több tényező játszik szerepet. A szakértők véleménye szerint elsősorban az allergia és a krónikus gyulladás állhat a háttérben.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.