Párologtassunk helyesen!

Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész elmondta, hogy a lakásban használt párologtatóknak is van pontos használati utasítása és nem elég csak kitenni egy kancsó vizet az radiátorra.

Sokan csak annyit tesznek az ügy érdekében, hogy kitesznek a radiátorra, asztalra egy kancsó vizet, amibe a legritkább esetben tesznek sót vagy kamillát. Sót feltétlenül kell tenni a vízbe, viszont a kamilla az szárít.– kezdi Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész – „Amikor elkezdődik a fűtésszezon mindig az a panasz, hogy száraz a lakás.” Ilyenkor a por is jobban száll a levegőben, nincs, ami megfogja.

Hideg és meleg párologtatás

A fűtés és a kevesebb szellőztetés miatt télen sokkal szárazabb a levegő a lakásokban, házakban. Ez ellen párologtatással lehet és kell védekezni, aminek több lehetősége is van. A sima párologtató egyszerűen páradús levegőt csinál, ami már egy nagy eredmény.

Az ideális hőfok egyébként a 20-21 fok, de ez a személyes igényektől is függ. „A levegőnek a páratartalma növeli a hőérzetet.” – magyarázza Neuwirth doktor – „Ha kisebb a levegő páratartalma hidegebbnek érezzük a levegőt, ha ugyan annak a hőmérsékletnek nagyobb a páratartalma melegebbnek érezzük.

A meleg párologtatás arra hivatott, hogy a vízből kiölje a baktériumokat, hogy azok ne kerüljenek be a levegőbe. Ez nem jó módszer, sokkal praktikusabb ásványvizet vagy szűrt vizet használni párologtatásra csapvíz helyett.

Párologjunk sósan!

A semminél még az is jobb, ha egy jó vizes törölközőt teszünk a radiátorra. Neuwirth doktor szerint a legkevesebb, amit meg kell tennünk, hogy egy kis tálkába sós vizet teszünk és azt hagyjuk párologni. A sónak nyákoldó hatása van, ezért nagyon hasznos megfázás, betegség esetén.

A legegészségesebb a sós párologtatás, amire vannak speciális szerkezetek, mert a hagyományos párologtatót tönkreteszi a só. A sós párologtatást lefekvés előtt fél órán át a hálószobában érdemes elvégezni. Érzetre is egészen más, olyan, mint a tengeri levegő. Aztán nagyjából fél órával a sós levegő belégzése után a legtöbben elkezdenek köhögni, mert a só mindent felszakít, ami a légutakban lerakódott.

A sós párologtató egyfajta sós vizet fecskendez a levegőbe, így ezt nem lehet egész nap csinálni. Az fontos, hogy ne előre gyártott sóoldattal töltsük meg, hanem mi magunk keverjük ki.

A kamaszként befutott énekes Szandi és családja is rendszeresen párologtat otthon. Két hideg párásító berendezésük van, amit rendszeresen használnak is, mert a gyerekek nagyon érzékenyek és köhögnek a száraz levegőtől.

Forrás: