Nem érdemes eltitkolni – fekélyes sebkezelés otthon

A fekélyek leggyakrabban a lábszáron jönnek elő. Dr Körmendy Miklós bőrgyógyász szerint ma már speciális gélek használatával akár az otthoni ápolás is megoldható.

Sok családban van idős ember, nagyszülő, akiken néha mindenféle furcsa sebek jönnek elő a testük különböző részein. Ezek a sebek, fekélyek a leggyakrabban a lábon, lábszáron keletkeznek. A jó hír, hogy létezik hatékony sebkezelés otthon is és nem kell naponta kórházba menni kezelésekre.

Az ilyen sebek a leggyakrabban az idős korosztálynál esetleg középkorúaknál fordulnak elő. Ezen belül is a nők a veszélyeztetettebbek, mert a visszeres panaszok által kialakulhatnak fekélyes sebek a lábszáron. Gyakoriak még a cukorbetegség okozta krónikus sebek is, esetleg a felfekvések.

Dr Körmendy Miklós bőrgyógyász szerint azért mégis az első lépésnek annak kell lennie, hogy elmegyünk egy kórházba és megmutatjuk a sebet egy orvosnak. Nagyon fontos, hogy szakembernek kell elrendelnie a kezelést, a kezelési formát.

Az orvos megvizsgálja a sebet, kivizsgálja az esetet és általában az otthoni napi kezelést javasolja, amiben a családtagok segítenek. De vajon hatásos a régi módszer, miszerint a fekélyes sebeket jó vastagon beszórjuk babahintőporral?

Körmendy doktor szerint régebben a száraz sebkezelés volt a bevett, elfogadott eljárás, mondván, hogy a baktériumoknak kedvez a nedves környezet. A régi sebhintőporok ezért egy vastag réteget, szinte páncélt képeztek a sebre. Manapság a krónikus sebek kezeléséből kiiktatták az orvosok a hintőporok használatát, hiszen a vastag porréteg alatt is megélnek a baktériumok.

Ma már inkább olyan eljárásokat használnak, amik segítik a seb sarjadását, feltisztulását vagyis a nedves eljárások az elfogadottak. Ebben van segítségünkre a hámosító gél. Az ajánlott módszer a gél és a géltartalmú speciális kötszerek használata. A naponta egyszer alkalmazott gélt a kötés alatt tartva felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot. Egy egyszerű csapvizes tisztítás után a gélt közvetlen a sebre kell rákenni, bekötözni és hagyni, hogy kifejtse hatását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.