Nem derékfájás, ízületi gyulladás

A derékfájás sokkal komolyabb bajokat is takarhat, mind hinnénk. Ha már éjszaka sem tudunk aludni az átterjed fájdalmaktól, nagy a gond. Dr. Szántó Sándor reumatológus segített megérteni a különbségeket.

Sokan szenvednek derékfájásban, de legtöbben csak legyintünk rá. Semmi komolyra nem gondolunk, és gyakran csak akkor megyünk orvoshoz, ha már állandó fájdalmaink vannak. A derékfájás egy sokkal súlyosabb problémát is takarhat.

„A derékfájásnak a hátterében az esetek többségében a csigolyák között porckorongoknak a kopásos megbetegedése áll. – kezdi Dr. Szántó Sándor a reumatológiai tanszék klinikai adjunktusa – „Ezek a betegségek, egy idős ember életének részének tekinthető.”

A derékfájásról

A derékfájás az egyik leggyakoribb megbetegedés, a lakosság közel 80 %-át érinti, és számos tényező kiválthatja. A derékfájás főként serdülőkorban, fiatal felnőttkorban gerincferdüléshez, hanyag tartáshoz vezethet. Az esetek többségében a derékfájás első panaszai 30 év körül, illetve 50 éves kor felett jelentkeznek.

A derékfájás leggyakoribb fizikai okai közé sorolható az összenyomott vagy megkopott porckorongok, a túl kemény, görcsös gerinckörnyéki izmok, a túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok. Ezek a nehéz tárgyak nem megfelelő emelése, a hosszas cipekedés, a hirtelen rossz mozdulat okozta rándulás.

Mi az a Bechterew-kór?

A derékfájások kis százaléka gyermekkorban is jelentkezhet. Ennek a hátterében egy gyulladásos izületi betegség állhat. Ennek orvosi neve a spondilitisz ankilopoetika, közismertebb nevén a Bechterew-kór.

Az SPA-nak is rövidített betegség a a gerinc kisízületeinek és szalagjainak gyulladását jelenti. Ez első hallásra is súlyosnak hangzik, arról nem is beszélve, hogy végső következménye a gerinc teljes merevségével járhat. Előfordul, hogy más ízületek is megbetegedhetnek. Ez alatt főleg a csípő-, térd-, vállízületek gyulladását értjük.

Oka sajnos mai napig ismeretlen. Az öröklésnek szerepe van, minthogy az SPA-s családban gyakoribb a betegség előfordulása. A férfiak háromszor gyakrabban betegszenek meg, mint a nők.

A betegség 20-24 éves korban kezdődik, deréktáji fájdalom formájában. Mivel a betegségnek semmi komolyabb tünete nincs, gyakran nehezen ismerik fel. Máskor a fájdalom nagyobb, főleg éjszaka jelentkezik és fogyással, fáradékonysággal jár. A betegség továbbterjedése után viszont már nem lehet félrediagnosztizálni a tüneteket. A derék elmerevedése, fokozott hátgörbület, esetleg a nyakmozgások beszűkülése egyértelmű jel. Akár a mellkas is merevvé válhat, csökken a tüdőműködés, nehezen megy a légzés.

„Az izületi gyulladásokat általában közös csoportba soroljuk.” – magyarázza Szántó doktor – „Ezek közül talán az egyik legfontosabb a kéz kisízületeit károsító idült sokízületi gyulladás, az úgynevezett reumatid arthitis.” Ide tartoznak például a pikkelysömörös izületi betegséghez társuló izületi gyulladás is.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.