Mit jelent az, hogy hátrahajló méh?

Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen az a hátrahajló méh és okozhat-e az a fajta anatómiai sajátosság vetélést vagy egyéb problémát

A méh, latin nevén uterus a női szaporító rendszer egyik fontos szerve. Rendeltetése, hogy a megtermékenyített petesejtet befogadja, benne a magzat kifejlődjön, majd átlagosan kilenc hónap után a gyermek megszülethessen. Az emberi méh hét centiméter hosszú – még gyermektelen állapotban – körtéhez hasonlít, fala körülbelül egy centiméter vastag erős izomsejtekből áll.

A méh részei

Megkülönböztethető részei a méhüreg, a méhfenék, a méhnyak és a méhtest. A méh ebből adódóan üreges szerv, aminek három nyílása van. Kettő oldalt és fent, amelyekbe a két oldalról jövő petevezetékek nyílnak, alsó részében a méh nyakánál a belső méhszáj található, amely a hüvelybe vezet.

Mit jelent az, hogy hátrahajló méh?

A méh elhelyezkedése tekintetében is különböző típusokat különböztethetünk meg. A felmérések szerint a nők 20%-nak hátrahajló méhe van. Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász azonban mindenkit megnyugtat, hogy ez nem rendellenesség.

A hátrahajló méh lehet veleszületett tulajdonság is és szerzett apróbb rendellenesség is. Utóbbinak az oka, hogy a méhet támasztó, függesztő szalagok – fertőzés, gyulladás, mióma miatt – meggyengültek.

Milyen problémát okozhat?

Orvosilag tehát semmilyen problémát nem okoz a hátrahajló méh, a teherbe esés azonban nehezebb lehet az érintett hölgyeknek. Ennek oka, hogy a spermiumoknak 1-2 centiméterrel hosszabb utat kell megtennie a szokásosnál.

Terhesség alatt is fájhat a méh, mert a szalagok rövidebbek. Az első 15-20 hétben főleg oldal irányban érezhetnek fájdalmat a várandós nők, magyarázza Kisfalvi doktor.

A menstruáció lefutási is kicsit fájdalmasabb lehet egy hátrahajló méhhel rendelkező hölgynek, mert az erek elhelyezkedése is megváltozik, hiszen a menstruációs görcsök oka az erek összehúzódása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.