Minél kövérebb vagy, annál betegebb leszel!

Aki az elhízás útjára lép, azzal is számolnia kell, hogy valós, súlyos betegségeket zúdít a nyakába: minél kövérebb, annál inkább.

Az elhízás is betegség – bár talán kevesen tartanák annak. Ám ha önmagában még nem is kellene betegségnek nevezni, minél inkább nő az ember testtömege, annál valószínűbb, hogy súlyos betegségek tömkelege jelentkezhet nála.

Az elhízás azt jelenti, hogy a szervezet zsírtartalma a testmagassághoz képest az egészséges átlag felett van. Táplálkozási betegségnek is nevezhető a kövérség: oka legtöbb esetben, hogy az elhízott ember rossz szokásai következtében nem megfelelően étkezett és keveset mozgott. Az életvitel mellett azonban hozzájárulhat több egyéb dolog is: van, akinél a genetika, a kultúra, a társadalom – a környezet. Befolyásolhatja a pszichés állapot, különböző idegrendszeri betegségek, és belső szervi betegségek is, így például a pajzsmirigy-alulműködés.

Nagyon előnytelen dolog a kövérség, hiszen nemcsak számos, súlyos szövődménnyel jár, de senki számára sem ismeretlen, hány túlsúlyos ember küzd önértékelési problémákkal, még ha egyébként komoly szakmai sikerei vannak és az élet egyéb területén jól boldogul.

tulsuly8

Mi történik a túlsúlyos emberben?

Az elhízás látványos. Nincs egyéb tünete, minthogy a kövér emberben nagy mennyiségű zsír rakódik le, amely terheli a szívet és az érhálózatot – ez éppen elég! Ennek következtében alakul ki a magas vérnyomás – mely önmagában is több komoly problémát okozhat: az elhízott embernek trombózissal, agyvérzéssel, vese- és májelégtelenséggel, cukorbetegséggel, rákkal kell számolnia, valamint a helyzet hangulatára is kihat: depressziós lehet.

A test tömegének növekedése azzal jár, hogy felszaporodik a zsírszövet, oxigénre és tápanyagban gazdag vérre van szüksége, így emelkedik a szervezetben keringő vér mennyisége is. Az artériák falára nagyobb nyomás nehezedik. Nő a vér inzulinszintje is, vastagodnak az erek, ami miatt ugyancsak nő a vérnyomás. Kialakul a magas vérnyomás mellett a 2-es típusú diabétesz, vagyis cukorbetegség is.

Többnyire az elhízás az oka. Az inzulinnal szemben érzéketlenné válik a szervezet, a méretes zsírszövet miatt, a cukor pedig a sejtekbe lépés helyett a vérben marad.

A kövérség miatt az ember vérzsír-szintje átrendeződik, kórossá alakul, megemelkedik a koleszterin-szintje. A rossz zsírösszetétel érelmeszesedést okoz, melyet követnek a még súlyosabb következmények: koszorúér-betegség és stroke. A koszorúér-betegség úgy alakul ki, hogy az artériák falában lerakódnak a zsíros, később elmeszesedő plakkok, melyek, ahogy múlik az idő, az ereket beszűkítik. Ezek az erek látják el a szívizmot is vérrel. A csökkenő vérellátás oda vezet, hogy mellkasi fájdalom, azaz angina jön létre. Vérrög is képződhet a beszűkült artériában – a rossz vérkeringés miatt a szívizom is elhalhat, a túlsúlyos ember szívinfarktust kap.

A stroke úgy alakul ki, hogy érelmeszesedés jelentkezik az agyat vérrel ellátó artériákban is. Amikor egy agyterület, ahol az ér beszűkült, nem jut elég oxigénhez és tápanyaghoz, agyvérzés jön létre.

A kövérség következtében a máj is elzsírosodik. A májnál működési zavar lép fel, és az elhízott ember akkor is májzsugorban szenvedhet, ha nem volt jellemző rá az alkoholfogyasztás. Az elhízás miatt koleszterin-epekövek alakulhatnak ki a szervezetben. A túlsúly miatt nagyobb az esélye a daganatok kialakulásának: számos ráktípus kiindulópontja lehet az elhízás.

Majd, hogy a súlyos szövődmények után néhány további – de a kövér ember életére nézve ugyancsak nehéz – következményt említsünk, a túlsúlyosakat többször kínozzák láb-, hát fájdalmak, izom- és ízületi fájdalmai vannak, hiszen a súlyos testtömeg mindegyiket fokozottan terheli. Csont- és ízületi gyulladást, azaz oszteoartritiszt kaphatnak: fájhat a csípőjük, a térdük és a gerincproblémájuk lehet. Az alvási apnoé is kínozhatja a kövéreket: legtöbb esetben túlsúlyosaknál fordul elő éjszakai légzéskimaradás.

izulet7

A kövérség befolyással van a fogamzóképességre is. A zsírszövetnek köszönhetően nemcsak a nőknél, férfiaknál is csökken a fogamzóképesség, a terhesség során rendellenességek adódhatnak és előfordulhat, hogy a baba születési rendellenességgel jön világra.

Mit tehetünk?

Az elhízást, mint betegséget azzal lehet kezelni, ha a beteg lefogy. Vagy a testúlyt kell csökkenteni, amelynek elkezdésével máris javulhat az egészsége, vagy a hormonális, illetve belső szervi alapbetegséget kell elkezdeni kezelni. Amit az ember magától is megtehet: minél előbb át kell állnia az egészséges életmódra. Meg kell változtatnia étkezési szokásait, meg kell válogatnia, mit egyen, és be kell iktatnia életében a rendszeres mozgást. Ezek nélkül lefogyni szinte lehetetlen, vagy csak orvosi beavatkozással lehetséges.

Érdemes már a gyermekeknél odafigyelni arra, mit eszik a csemete, és rászoktatni a helyes életmódra, az egészséges táplálkozásra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.