Mik az ismétlődő vetélés okai?

Dr. Szakács Zoltán szülész nőgyógyász főorvos a habitualis abortus vagyis az ismétlődő abortusz okairól, kezeléséről beszélt a Csak csajok műsorában

A vetélés (abortus spontaneus) az emberi megtermékenyített petesejtnek a nem orvosi elhajtása, idő előtt az anya méhéből. Vetélésnek nevezzük az idő előtt való születést akkor, ha az a terhesség 20. hetéig következik be. Ekkor még nem életképes a magzat. A 20. héttől megindult szüléseket nevezzük koraszülésnek. Ekkor egy 500 gramm tömeg felett született gyermek többnyire életben maradhat.

Mi az a habitualis abortus?

A szokványos vetélés alatt két, vagy több egymást követő terhesség megszakadását értjük. A korábban három, vagy több spontán vetélés esetén mondhatjuk ki a diagnózisát, vagyis az ismétlődő vetélést (habitualis abortus).

Mik lehetnek az okai?

A pete halálát okozhatja, az anya fertőző megbetegedése. A méh megbetegedései, gyulladása, elgörbülése, erős megrázkódtatása, megütése, ingerlése forró fürdők vétele is vetéléshez vezethetnek. Épp úgy nagy lelki felindulás, ijedtség lehetnek megindítói a vetélésnek. Gyógyszerekkel is lehet vetélést előidézni.

Jelen lehet genetikai elváltozás is, kromoszóma rendellenesség, vagy a méh fejlődési rendellenessége. Beszélhetünk anyagcserezavarról is – aminek az PCOS a következménye – vagy fokozott véralvadási hajlamról.

Dr. Szakács Zoltán szülész nőgyógyász főorvos szerint az ismételt vetélésnek számtalan oka lehet. „Régen annyit tudtunk, hogy kicsi, fejletlen a méh, és méherősítő kezeléseket alkalmaztunk.” – magyarázza Szakács doktor – „Ma már rengeteg társszakma együttműködésére van szükség.” Viszont jó hír, hogy genetikai rendellenességeket és az életkorbeli sajátosságokat leszámítva szinte minden említett oka kezelhető az ismétlődő vetélésnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.