Mi számít kényszerbetegségnek?

Szokásaink megkönnyíthetik, de meg is nehezíthetik életünket. A kényszeres cselekvések kényszerbetegség jeleire utalhatnak.

Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter elmondása szerint a legkórosabb betegek egyszerre csinálnak több dolgot. Például bizonyos sorrendben végezik a tisztálkodási rituáléikat, ám ha valamit elvétenek, vagy nem biztosak a már elvégzett rész helyességében, pontosságában, akkor újra kezdik az egész folyamatot.

A meghívott vendégek egyikének, Rába Tímeának több alvással kapcsolatos berögződése is volt. A modell, műsorvezető nem tud elaludni, ha észre veszi, hogy nyitva maradt a szekrényajtó, de a mintás ágyneműhuzat bevetése is megzavarhatja Tímea álmait. Dr. Félegyházy Zsolt véleménye szerint ez akár kóros is lehet.

A kényszeresség egy olyan cselekvés, melynek végrehajtását nem tudjuk uralni. Az a beteg, akinek ilyenfajta problémája van, folyamatosan csinálja ezeket a kényszer cselekvéseket. A cselekvés előtt van egy kényszergondolat, amely szorongást kelt az illetőben és ezt a szorongást próbálja oldani a folytonos, ismétlődő cselekvésekkel. Mindenkinek vannak berögződött szokásai, melyek elvégzése nélkül nem érzi teljesnek az adott munkafolyamatot.

Amennyiben sok időt vesz igénybe a pótcselekvés, illetve önmagának vagy hozzátartozóinak szenvedést okoz a végrehajtásával, akkor beszélünk betegségről. Pszichoterápiás megoldásokon keresztül egészen a műtéti eljárásokig számtalan módszer létezik a betegség gyógyítására.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.