Mi az? Fehér pettyes, piros kalapos és mérges?

Nem csak a légyölő galóca mérges gomba, de ez a legismertebb. Dr. Zacher Gábor toxikológus mesélt a mérges gombák hatásairól a Reggeli műsorában.

A veszélyes gombák leginkább ősszel kezdnek kibújni a földből és egészen az első novemberi fagyokig meg is találhatók az erdőkben. Dr. Zacher Gábor toxikológus elmondta azt is, hogy évente átlagosan 120-140 ember kerül be mérgezés gyanújával az Erzsébet kórházba, közülük mindössze 50 beteg az, aki tényleg mérgező gombát evett.

Nehéz étel a gomba, mert a gombák sejtfala kitint tartalmaz, ugyan azt az anyagot, mint ami a rovarok páncélját is alkotja. A gombafajok körülbelül 2-3 százaléka tartalmaz méreganyagot, ennek is nagyon kis százaléka okoz nagyon komoly problémákat.

„A piros pöttyös az igazi?”

Az egyik legismertebb magyar gombafajta a légyölő galóca. Piros alapon fehér pettyes kalapjával már mindenki találkozott, ha máshol nem hát a mesékben. „Kedves” kinézete miatt, előszeretettel alkalmazzák a rajzokon, de sajnos azt már elfelejtjük közölni a kisgyermekekkel, hogy meg nem szabad enni, mert a galócák nem, hogy nem kedvesek, de mérgezőek is.

Átlagosan évente egy ember hal meg emiatt. A leggyakoribb gombamérgezettek egyébként különféle gyomorbajokkal kerülnek be. A legtöbb növény káros hatásai ugyanis az elfogyasztása után fél-egy órával már jelentkezik. Hányingert, hányást és hasmenést lehet tapasztalni.

A szakértő és a „halál”

A veszélyesebb gombafajok azonban – mint például a galócák – mérgezéses tünetei akár 12-16 órát is lappanganak, épp azért veszélyes, mert addig a toxinok pusztítják a májsejteket, mondta Zacher doktor. A tavalyi évben két ember halt bele a gombamérgezésbe és egy olyan volt, akinek új májat kellet kapnia.

A gombászat egy szakma, amihez nagyon alapos tudás és türelmes körültekintés kell. Senkinek nem lehet, de nem is kell megtiltani, hogy kimenjen az erdőbe gombákat szedni. Nagyon fontos azonban, hogy a kosarunkba szedett gombákkal menjünk el egy szakértőhöz, aki meg tudja mondani, hogy melyiket ehetjük meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.